SMHI snövarnar – sedan kommer solen
Natten till fredag väntas 5-10 centimeter snö i södra Svealand och norra Götaland. Foto: Marko Säävälä/TT-arkivbild


Efter att ha tvekat i 50 nyanser av grått under hela november tar vintern nu ett rejält kliv söderut i landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall – men när snön dragit bort blir det vintersol och minusgrader i helgen.

Natten till fredag övergår det pågående gråa regnvädret i södra Svealand och norra Götaland till ett litet snöoväder. Det är ett snöfall som under torsdagen ligger över Värmland, Dalarna och södra Gävleborg som flyttar söderut.

– Regnet som ligger över södra Sverige kommer att övergå i snöfall. Generellt kommer det att falla 5–10 centimeter men det kommer att vara variationer beroende på temperaturen, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

I samband med snöfallet tilltar också vinden och i byarna blir det frisk till hård vind och trafiken kan få problem.

– Dels kommer det att vara besvärligt trafikväder i samband med snöfallet. Men också efter, när det klarnar upp och blir kallare så att vägbanor som blivit blöta under snöfallet fryser på, säger Malva Lindborg.

När snöfallet dragit bort från landet blir det dock klart och kallt i hela landet.

– Till helgen blir det kallare och soligt i hela landet. I södra Sverige blir det omkring noll grader eller någon minusgrad dagtid. I norra Sverige blir det rejält kallt med fem till tio minusgrader och sol.

(TT)