SD:s plan: bli störst i Skåne


Inför höstens val fortsätter Sverigedemokraterna att växa. I Skåne siktar partiet på att bli det största partiet. I flera kommuner tror man på över 30 procent, skriver Aftonbladet i ett reportage.

SD har ökat i hela Sverige, men det är i Skåne som partiet har det starkaste fästet. Opinionsmätningar visar att man växer även i Skåne.

I SCB:s mätning i november 2017 skattade man att partiet fick 20,5 procent av väljarstödet i Sydsverige, vilket innebär en ökning med 2,1 procentenheter.

I en ny Novus-undersökning, som Helsingborgs Dagblad har beställt, visar det sig att Sverigedemokraterna i Ängelholms kommun får 17,5 procent i väljarstöd. I kommunvalet 2014 fick man 11,3 procent av rösterna.

Kristianstadsbladet skrev nyligen en artikel om att nästan 60 procent av eleverna på Österänggymnasiet röstade på SD i en valdebatt efter att partierna i kommunfullmäktige bjudits in.

– Allt pekar på att vi kommer bli största parti i minst tio av Skånes kommuner och vara med och styra i flera av dem, säger distriktsordförande Jörgen Grubb (SD), till tidningen.

Hörby är en av de kommuner i Skåne där SD har vuxit sig starka. Förra valet 2014 fick man 21 procent av rösterna, vilket innebär en ökning med nio procentenheter.

– Det är på grund av all brottslighet och invandring som SD ökar så mycket, säger pensionären Lars Pettersson, 71 år.

Han säger att det har varit knivskärningar bland ungdomar på torget och att sådant sätter sina spår. Han säger att han också har ett barnbarn som inte vågar gå ned på byn på helgkvällarna.

 Enligt Aftonbladet har Hörby blivit en kommun som kopplas samman med gängbråk mellan invandrargrupper, våldtäkter, knivskärningar och droghandel.

Susanne Meijer (S), kommunstyrelsen ordförande, tror också att det är möjligt att Sverigedemokraterna växer i höst. Hon menar att partiet efter den stora flyktingkrisen 2015 ”varit väldigt duktiga på att ställa grupper mot grupper och man paketerar sitt budskap ”väl och det vinner gehör i vissa grupper”.

Internt i SD i Skåne hoppas man att valet i höst ska bli ett genombrott. Man hoppas att partiet blir så stort att man inte kan hålla dem borta från makten längre.

Även Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Moderaterna i Skåne, tror att det finns en risk att Sverigedemokraterna blir så pass stora att det inte går att bortse från dem. Efter valet tror han att ”vi kommer att se minst en skånsk kommun där SD sitter med och styr”.

Jörgen Grubb tror att det i kommande valet kommer att gå så bra för SD att man kommer få 40 procent av rösterna i vissa kommuner.

Även Örkelljunga är en kommun där Sverigedemokraterna har ett starkt fäste. I senaste valet fick man 24 procent av rösterna, vilket innebär en fördubbling sedan 2010.

Carina Zachau i Moderaterna, som är kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga, har svårt för SD. Men hon säger samtidigt att hon är självkritisk för att hennes parti inte såg sprängkraften i flyktingfrågan i tid.

– Efter förra valet stod det klart att vi inte lyssnat på väljarna när det gällde flyktingfrågorna och landsbygden, säger hon till Aftonbladet.