De ryska läkare som först vårdade regimkritikern Aleksej Navalnyj påstår att Tysklands uppgifter om att han förgiftats med novitjok inte stämmer. Samtidigt kallar Kreml upp den tyska ambassadören i protest mot uttalanden från Berlin.
Tyskland meddelade i förra veckan att man funnit otvivelaktiga bevis på att Navalnyj förgiftats av det kraftfulla nervgiftet novitjok. Slutsatserna baseras på en toxikologisk undersökning i ett militärt speciallaboratorium av prover som tagits på Navalnyj, enligt den tyska regeringen.
Det är samma typ av ämne som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan, och misstankarna riktas mot statliga ryska aktörer.
Kreml har nekat till inblandning och under tisdagen sade ryska utrikesdepartementet att man kallat upp Tysklands ambassadör i Moskva för att framföra en protest. Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova anklagar Tyskland för att "bluffa" i sina uttalanden om Navalnyj, rapporterar Reuters.
"Ämnesomsättningssjukdom"
Under tisdagen gjorde även läkare i den sibiriska staden Omsk, där Navalnyj först vårdades efter att ha insjuknat under en inrikesflygresa, utspel enligt samma linje.
– Det var inte novitjok, säger Omsks chefstoxikolog Aleksander Sabajev under en presskonferens enligt nyhetsbyrån Interfax.
– Det var överhuvudtaget inte förgiftning. Det rör sig om en sjukdom, om en ämnesomsättningssjukdom. Den förvärrades snabbt och ledde till koma.
Navalnyj insjuknade på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti och planet fick nödlanda i Omsk. Hans medarbetare sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatsen och sjukhuset i Omsk lade in honom på toxikologiavdelningen.
Senare uppgav dock läkarna där att de efter provtagning inte trodde att Navalnyj förgiftats. Två dagar senare flögs Navalnyj till Berlin för att vårdas på Charitésjukhuset där man alltså gjort motsatt bedömning.
FN vill se utredning
Novitjok tillhör en grupp substanser som ursprungligen utvecklades i Sovjetunionen. Enligt experter är det i princip bara statliga aktörer som har kapacitet att utveckla giftet då framställningsprocessen är så pass avancerad.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet uppmanar Ryssland att genomföra, eller samarbeta kring, en grundlig och oberoende utredning av den förmodade förgiftningen av Navalnyj.
"Antalet fall av förgiftning, och andra former av mord, på nuvarande eller tidigare ryska medborgare, antingen inom Ryssland eller i utlandet, under de senaste två decennierna är djupt oroande", säger Bachelet i ett uttalande.
Navalnyj har väckts ur den konstgjorda koma han varit försatt i och reagerar på tilltal, meddelade Charitésjukhuset i Berlin i måndags. De tillade att hans tillstånd förbättrats och att man förbereder för att avsluta vården i respirator.
(TT)