Kreml avvisar alla anklagelser om att ryska staten skulle ha något med förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyh att göra. Händelsen betraktas som en kemvapenattack av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).
"Alla nervgiftsförgiftningar av individer betraktas som användning av kemiska stridsmedel. En sådan anklagelse blir föremål för djup oro", skriver OPCW i ett uttalande sedan Tyskland konstaterat att Navalnyj förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok.
Organisationen, som har 193 medlemsstater, lade till Novitjok på sin lista över så kallade klass 1-kemikalier i juni till följd av nervgiftsattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury 2018, skriver nyhetsbyrån Reuters.
– Det är ställt bortom allt tvivel att Aleksej Navalnyj är offer för ett brott. Avsikten var att tysta honom och jag fördömer detta i starkast möjliga form, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på onsdagen och begärde svar från Ryssland.
Löfven kräver svar
Vid en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) i Berlin på torsdagen upprepade hon sin inställning och sade att utvecklingen nu beror på hur Moskva agerar.
Löfven sade att den ryska regeringen måste leverera svar och utreda ärendet grundligt och transparent.
– Användandet av kemiska vapen är, oavsett omständigheter, ett brott mot internationell lag och EU står enad i sin respons. Vi behöver vara redo att agera ytterligare, sade statsministern när han stod vid Merkels sida.
Tillfrågad om relationerna med Ryssland säger Löfven efter pressträffen att hållningen ska vara tydlig vad gäller rättigheter och demokratiska principer, men att det också måste finnas rum för dialog och försök till avspänning.
TT: Hur verkar man för avspänning med ett land som misstänks mörda sina egna politiker?
– Att helt bryta en dialog är inte heller fruktbart, säger Löfven.
Kreml förekar
Rysslandsbedömare drar slutsatsen att landets säkerhetstjänst eller mycket högt uppsatta individer i det politiska Ryssland är inblandade eftersom väldigt få personer har tillgång till kemiska stridsmedel som Novitjok.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov är av en annan åsikt.
– Det finns inga belägg över huvud taget för att anklaga ryska staten, säger han enligt nyhetsbyrån Interfax.
Peskov varnar för att dra för snabba slutsatser om vad som hänt. Han har tidigare sagt att Ryssland är berett att samarbeta med Tyskland, och han anser att det inte finns någon anledning att överväga sanktioner mot Moskva – något som antytts från tyskt håll.
Norbert Röttgen, ordförande för utrikesutskottet i den tyska förbundsdagen och en av de tre kandidater som vill ta över ordförandeposten i kristdemokratiska CDU, kräver exempelvis att det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2 läggs på is.
Gift i te?
Aleksej Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Hans medarbetare sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatsen. Planet tvingades nödlanda i Omsk, där han intensivvårdades för symtom på förgiftning. Ryska läkare sade dock efter provtagning att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.
Två dagar senare flögs Navalnyj till den tyska huvudstaden Berlin där han nu ligger i koma på Charitésjukhuset. Förgiftningssymtomen håller på att mildras men läget är allvarligt och läkarna förväntar sig en lång sjukdomsperiod.
(Pontus Ahlkvist/TT)
(Tina Magnergård Bjers/TT)
(Peter Wallberg/TT)
(Lars Larsson/TT)