loadingVM-debuterande Rebecka Blomqvist gjorde det viktiga 2–1-målet när Wolfsburg blev cupmästare och lagkamraten Svenja Huth är först fram för att hylla svenskan.Foto: David Inderlied, AP
VM-debuterande Rebecka Blomqvist gjorde det viktiga 2–1-målet när Wolfsburg blev cupmästare och lagkamraten Svenja Huth är först fram för att hylla svenskan.Foto: David Inderlied, AP
Fotboll

Rutinerad VM-debutant sprider positiv energi

Jonas Arnesen

Landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist har i år haft mindre speltid än hon önskat i Wolfsburg.
– Jag ser det som ett utvecklande år, inte som ett misslyckat, säger tysklandsproffset.

Om uttalandet ger en bra sammanfattning av hur Rebecka är som person vet bara de som känner henne.

Under vårt knappt timslånga samtal ger hon i alla fall intryck av att vara precis så där positiv som uttalandet visar på.

Dagen efter Sveriges VM-premiär mot Sydafrika den 23 juli fyller Rebecka 26 år. Det blir hennes första VM men rutin från stora mästerskap finns. Hon var med laget som 2021 tog OS-silver och i fjolårets EM-lag.

Precis som på alla andra arbetsplatser har fotbollsspelare olika roller. Inte bara i själva jobbet utan även i fikarum eller i omklädningsrum.

Vilken är din roll?

– Jag tror att jag ger positiv energi och det är något jag trivs med. Det är inte så att jag går runt och gullegullar och jag vill inte få det att framstå som att jag tar hand om andra. Jag är rak och ärlig, kommer överens med de flesta och i de lag jag spelat har jag fått vara möjlighet att vara mig själv.

En framtida lagkapten?

– Det skulle vara enormt hedrande. Jag behöver kanske lite mer erfarenhet både på planen och utanför för att utveckla mina ledaregenskaper. Vill laget en dag ha mig som kapten och jag känner mig redo så ja, absolut.

Vad tycker du är den viktigaste egenskapen hos en kapten?

– Det beror på hur laget ser ut. En del lag behöver en verbal kapten på planen. I andra krävs inte det och då passar en annan typ av kapten bättre. I Wolfsburg har vi tre olika kaptener.

– De kör var tredje match och det är kanske unikt men har fungerat bra hos oss.

I början av veckan förlängde Rebecka sitt kontrakt med Wolfsburg. Hon hade erbjudande från bland andra några engelska klubbar. Som stöd för att hitta för henne bäst klubbadress har Rebecka agenturen Connect Management Group (CMG) där exproffset Maria Karlsson de Cecco och hennes stab har drygt tio svenska spelare.

– Det är en trygghet. Att de ser mig inte bara som fotbollsspelare utan också som människa betyder mycket. Att vara i en miljö där man mår bra är viktigare än något annat.

Hon betonar det på flera olika sätt under intervjun där samtalet kommer in på det chockartade besked hon fick hösten 2019. Den cysta som opererats bort från en av hennes äggstockar visade att stjärnskottet från Uddevalla hade cancer.

– Det var mycket tårar och starka känslor. Ovissheten var allra värst.

Efter några månader av oro och ett flertal undersökningar förbyttes allt i lättnad. Cancern var borta.

– Jag går på regelbundna kontroller och det hela finns fortfarande nära mig.

Rebecka tycker inte att hennes värderingar påverkats av det som under en tid skakade om hennes värld.

– Där och då var det svårt för mig att tro att ett missat läge eller en förlorad match skulle göra mig upprörd. Men efter ett tag insåg jag också att jag brinner för fotbollen och alla känslor som det medför. Att familjen och att jag och mina nära och kära mår bra har däremot alltid varit det allra viktigaste för mig.

När hon fick diagnosen hade Rebecka nått sin dittills största höjdpunkt i karriären. Två år i rad hade hon i Kopparbergs/Göteborg FC slutat tvåa i damallsvenskans skytteliga, hon hade gjort mål i Champions League och blivit uttagen i A-landslaget.

Sedan tre år spelar hon i ett av Europas bästa lag där konkurrensen om platserna är stenhård. Wolfsburg har med nio spelare i den tyska VM-truppen, bland dem Alexandra Popp och ytterligare två forwards.

Rebecka har spelat 15 matcher (fyra från start) i årets Bundesliga och svarat för fem mål och tre assist under sina 561 minuter på plan.

– Första känslan är besvikelse över att jag inte fått spela mer. Men det balanseras upp av att jag utvecklats.

Är det matchtempo eller självförtroende som påverkas mest av blygsam speltid?

– Det varierar nog lite grann skulle jag säga. Jag tycker att jag har kunnat hålla uppe ett gott självförtroende i de flesta perioder och presterat när jag fått chansen. Sedan är det klart att matchrytmen och det antal aktioner man får på planen i match också är otroligt viktiga.

Hon är ett av runt 50 svenska utlandsproffs och får kommande säsong sällskap i Bundesliga av landsmaninnan Magdalena Eriksson som är klar för regerande mästaren Bayern München.

Under de senaste åren har utvecklingen av damfotboll varit närmast explosionsartad. Å andra sidan dröjde det mycket lång tid innan något överhuvudtaget hände.

Var skulle du ha spelat och hur skulle ditt fotbollsliv sett ut om du hade spelat för 15-20 år sedan?

– Då skulle jag säkert ha spelat kvar i Kopparberg/Göteborg i damallsvenskan. Den var ju en internationell toppliga.

Och ekonomiskt?

– Jag skulle säkert ha behövt jobba halvtid eller kanske till och med 75 procent. Jag hör ju storys från spelare som var aktiva då. De gick upp tidigt för att köra fys före jobbet och efter jobbet åkte de direkt till träningen.

– Det gjorde spelarna till de starka personer de är. Jag är säker på att jag också skulle ha trivts med att ha det så.

Och om du föreställer dig att du är på dagens spelnivå men skulle lira om 15-20 år.

Hur skulle det då se ut för dig?

– Fortsätter de senaste årens utveckling kommer fler ligor att ha en professionell struktur. Det innebär att unga talanger kommer att ha ännu fler att välja på i framtiden. När det gäller ekonomin talar väl allt för att det kommer in mer pengar i damfotboll. Men det gör det ju även på herrsidan så det är inte säkert att glappet minskar.

Kommer du att behöva arbeta med annat efter fotbollskarriären?

– Absolut. Och det vill jag göra. Skulle vi plötsligt komma upp i herrarnas inkomster tänker jag kanske om, haha.

– Utvecklingen beror förstås på klubbarnas intäkter. I Tyskland har publiksnittet ökat i år och det är inte bara de bästa klubbarna som står för ökningen.

I takt med att de bästa spelarna lämnar damallsvenskan utarmas den. Svenska klubbar har halkat efter kraftigt i den internationella konkurrensen.

– Jag följer damallsvenskan på Viaplay och tycker att den håller hög nivå. Det visas bland annat av att åtta av de 23 VM-spelarna kommer från damallsvenskan. Jag hoppas verkligen att svenska klubbar kan hänga med i framtiden. Att ta fram egna talanger via akademier kan kanske vara en väg. Viktigast är nog att varje klubb hittar sin identitet och sätter målsättningen efter förutsättningarna.

Hon är tveksam till ett slopande av 51-procentsregeln vilket annars skulle öppna dörren för penningstarka ägare.

– Det kan i och för sig vara en väg att gå. Men det skulle också få konsekvenser som till exempel ett ökat glapp mellan klubbar som har råd att satsa och dem som inte har det.

Hennes moderklubb Rössö Uddevalla ligger nu fyra från slutet i Elitettan där de tre sista lagen degraderas. Det har gått tio år sedan Rebecka debuterade i Rössös A-lag där hon hade flera stora förebilder.

– Det var många man såg upp till. Sandra Bagger öste in mål och jag drömde om att en dag kunna göra som hon.

34 mål på 30 matcher under debutsäsongen i Rössös division 1-lag gjorde Rebecka inte ”bara” till skyttedrottning utan också till ett hett eftertraktat stjärnskott. Efter en säsong i division 1 gick flytten till Göteborg och damallsvenskan.

– Jag gick kvar på elitidrottsgymnasiet i Uddevalla. Att nedprioritera skolan var aldrig ett alternativ för mig. Jag trivdes i skolan och hade bra stöttning från både lärare och klubben.

”Något med psykologi” lär det bli i hennes nästa yrkeskarriär men när den ska börja funderar hon inte på.

– Jag kan tänka en sak nu men tänker kanske helt annorlunda om tre eller fyra år. Vi får se vart livet för mig, säger hon och ler.

Den närmaste destinationen är dock spikad; Nya Zeeland där Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i VM där värdskapet delas med Australien. Sverige är trea på världsrankningen vilket i sig skapar förväntningar från omgivningen. Ovanpå det följer ytterligare press genom en ökad mediebevakning.

– Uppmärksamheten kring oss har blivit mycket större. Är man med i ett lag som det finns ett stort intresse för får man acceptera att det granskas och att det skrivs både positiva och negativa saker. Jag lägger inte så stor vikt vid hur media vinklar.

Kollar du inte ens tidningarnas spelarbetyg på er?

– Haha, jo, det gör jag. Men det påverkar mig inte.

Vårt samtal närmar sig sitt slut och Rebecka Blomqvist garderar sitt avrundande VM-tips.

– Vi kan vinna och vi siktar såklart på det. Men det gör även fem, sex andra länder. Jag är säker på att det kommer att bli ett mycket bra VM. 

Målgörare. Rebecka Blomqvist jublar efter att ha gjort Sveriges tredje mål i EM-gruppspelet mot Schweiz, den 13 juli 2022. Foto: Franck Fife/AFP via Getty Images

Målskytt i årets cupfinal

Namn: Rebecka Blomqvist

Född: 24 juli 1997

Längd: 167 centimeter

Karriären i Wolfsburg:

2020/2021: 10 matcher (7 från start), 561 spelminuter, 4 mål.

2021/2022: 15 matcher (7 från start), 712 spelminuter, 4 mål.

2022/2023: 15 matcher (4 från start), 559 spelminuter, 5 mål.

Främsta meriter: Bundesliga-titel 2021/22, andraplats 2020/2021 och 2022/2023.

Cupmästare tre år i rad.

Blomqvist gjorde 2–1-målet i årets final mot Freiburg.

Final i Uefa Womens Champions League 2022/2023, semifinal 2021/2022, kvartsfinal 2020/2021.

Tidigare seniorlag:

2013/2014: IK Rössö (division I), 30 matcher, 34 mål.

2014–2020: Kopparbergs/ Göteborgs FC (Damallsvenskan), 124 matcher, 45 mål.

Landslag:

2013/2014: U 17, 11 matcher, 10 mål.

2014–2016: U 19, 18 matcher, 3 mål.

2016–2019: U 23, 20 matcher, 5 mål.

2019–2023: A-landslaget, 22 matcher, 4 mål.

Källa: VFL Volwesburg, Svenska Fotbollsförbundet  

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingVM-debuterande Rebecka Blomqvist gjorde det viktiga 2–1-målet när Wolfsburg blev cupmästare och lagkamraten Svenja Huth är först fram för att hylla svenskan.Foto: David Inderlied, AP
VM-debuterande Rebecka Blomqvist gjorde det viktiga 2–1-målet när Wolfsburg blev cupmästare och lagkamraten Svenja Huth är först fram för att hylla svenskan.Foto: David Inderlied, AP
Fotboll

Rutinerad VM-debutant sprider positiv energi

Jonas Arnesen

Landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist har i år haft mindre speltid än hon önskat i Wolfsburg.
– Jag ser det som ett utvecklande år, inte som ett misslyckat, säger tysklandsproffset.

Om uttalandet ger en bra sammanfattning av hur Rebecka är som person vet bara de som känner henne.

Under vårt knappt timslånga samtal ger hon i alla fall intryck av att vara precis så där positiv som uttalandet visar på.

Dagen efter Sveriges VM-premiär mot Sydafrika den 23 juli fyller Rebecka 26 år. Det blir hennes första VM men rutin från stora mästerskap finns. Hon var med laget som 2021 tog OS-silver och i fjolårets EM-lag.

Precis som på alla andra arbetsplatser har fotbollsspelare olika roller. Inte bara i själva jobbet utan även i fikarum eller i omklädningsrum.

Vilken är din roll?

– Jag tror att jag ger positiv energi och det är något jag trivs med. Det är inte så att jag går runt och gullegullar och jag vill inte få det att framstå som att jag tar hand om andra. Jag är rak och ärlig, kommer överens med de flesta och i de lag jag spelat har jag fått vara möjlighet att vara mig själv.

En framtida lagkapten?

– Det skulle vara enormt hedrande. Jag behöver kanske lite mer erfarenhet både på planen och utanför för att utveckla mina ledaregenskaper. Vill laget en dag ha mig som kapten och jag känner mig redo så ja, absolut.

Vad tycker du är den viktigaste egenskapen hos en kapten?

– Det beror på hur laget ser ut. En del lag behöver en verbal kapten på planen. I andra krävs inte det och då passar en annan typ av kapten bättre. I Wolfsburg har vi tre olika kaptener.

– De kör var tredje match och det är kanske unikt men har fungerat bra hos oss.

I början av veckan förlängde Rebecka sitt kontrakt med Wolfsburg. Hon hade erbjudande från bland andra några engelska klubbar. Som stöd för att hitta för henne bäst klubbadress har Rebecka agenturen Connect Management Group (CMG) där exproffset Maria Karlsson de Cecco och hennes stab har drygt tio svenska spelare.

– Det är en trygghet. Att de ser mig inte bara som fotbollsspelare utan också som människa betyder mycket. Att vara i en miljö där man mår bra är viktigare än något annat.

Hon betonar det på flera olika sätt under intervjun där samtalet kommer in på det chockartade besked hon fick hösten 2019. Den cysta som opererats bort från en av hennes äggstockar visade att stjärnskottet från Uddevalla hade cancer.

– Det var mycket tårar och starka känslor. Ovissheten var allra värst.

Efter några månader av oro och ett flertal undersökningar förbyttes allt i lättnad. Cancern var borta.

– Jag går på regelbundna kontroller och det hela finns fortfarande nära mig.

Rebecka tycker inte att hennes värderingar påverkats av det som under en tid skakade om hennes värld.

– Där och då var det svårt för mig att tro att ett missat läge eller en förlorad match skulle göra mig upprörd. Men efter ett tag insåg jag också att jag brinner för fotbollen och alla känslor som det medför. Att familjen och att jag och mina nära och kära mår bra har däremot alltid varit det allra viktigaste för mig.

När hon fick diagnosen hade Rebecka nått sin dittills största höjdpunkt i karriären. Två år i rad hade hon i Kopparbergs/Göteborg FC slutat tvåa i damallsvenskans skytteliga, hon hade gjort mål i Champions League och blivit uttagen i A-landslaget.

Sedan tre år spelar hon i ett av Europas bästa lag där konkurrensen om platserna är stenhård. Wolfsburg har med nio spelare i den tyska VM-truppen, bland dem Alexandra Popp och ytterligare två forwards.

Rebecka har spelat 15 matcher (fyra från start) i årets Bundesliga och svarat för fem mål och tre assist under sina 561 minuter på plan.

– Första känslan är besvikelse över att jag inte fått spela mer. Men det balanseras upp av att jag utvecklats.

Är det matchtempo eller självförtroende som påverkas mest av blygsam speltid?

– Det varierar nog lite grann skulle jag säga. Jag tycker att jag har kunnat hålla uppe ett gott självförtroende i de flesta perioder och presterat när jag fått chansen. Sedan är det klart att matchrytmen och det antal aktioner man får på planen i match också är otroligt viktiga.

Hon är ett av runt 50 svenska utlandsproffs och får kommande säsong sällskap i Bundesliga av landsmaninnan Magdalena Eriksson som är klar för regerande mästaren Bayern München.

Under de senaste åren har utvecklingen av damfotboll varit närmast explosionsartad. Å andra sidan dröjde det mycket lång tid innan något överhuvudtaget hände.

Var skulle du ha spelat och hur skulle ditt fotbollsliv sett ut om du hade spelat för 15-20 år sedan?

– Då skulle jag säkert ha spelat kvar i Kopparberg/Göteborg i damallsvenskan. Den var ju en internationell toppliga.

Och ekonomiskt?

– Jag skulle säkert ha behövt jobba halvtid eller kanske till och med 75 procent. Jag hör ju storys från spelare som var aktiva då. De gick upp tidigt för att köra fys före jobbet och efter jobbet åkte de direkt till träningen.

– Det gjorde spelarna till de starka personer de är. Jag är säker på att jag också skulle ha trivts med att ha det så.

Och om du föreställer dig att du är på dagens spelnivå men skulle lira om 15-20 år.

Hur skulle det då se ut för dig?

– Fortsätter de senaste årens utveckling kommer fler ligor att ha en professionell struktur. Det innebär att unga talanger kommer att ha ännu fler att välja på i framtiden. När det gäller ekonomin talar väl allt för att det kommer in mer pengar i damfotboll. Men det gör det ju även på herrsidan så det är inte säkert att glappet minskar.

Kommer du att behöva arbeta med annat efter fotbollskarriären?

– Absolut. Och det vill jag göra. Skulle vi plötsligt komma upp i herrarnas inkomster tänker jag kanske om, haha.

– Utvecklingen beror förstås på klubbarnas intäkter. I Tyskland har publiksnittet ökat i år och det är inte bara de bästa klubbarna som står för ökningen.

I takt med att de bästa spelarna lämnar damallsvenskan utarmas den. Svenska klubbar har halkat efter kraftigt i den internationella konkurrensen.

– Jag följer damallsvenskan på Viaplay och tycker att den håller hög nivå. Det visas bland annat av att åtta av de 23 VM-spelarna kommer från damallsvenskan. Jag hoppas verkligen att svenska klubbar kan hänga med i framtiden. Att ta fram egna talanger via akademier kan kanske vara en väg. Viktigast är nog att varje klubb hittar sin identitet och sätter målsättningen efter förutsättningarna.

Hon är tveksam till ett slopande av 51-procentsregeln vilket annars skulle öppna dörren för penningstarka ägare.

– Det kan i och för sig vara en väg att gå. Men det skulle också få konsekvenser som till exempel ett ökat glapp mellan klubbar som har råd att satsa och dem som inte har det.

Hennes moderklubb Rössö Uddevalla ligger nu fyra från slutet i Elitettan där de tre sista lagen degraderas. Det har gått tio år sedan Rebecka debuterade i Rössös A-lag där hon hade flera stora förebilder.

– Det var många man såg upp till. Sandra Bagger öste in mål och jag drömde om att en dag kunna göra som hon.

34 mål på 30 matcher under debutsäsongen i Rössös division 1-lag gjorde Rebecka inte ”bara” till skyttedrottning utan också till ett hett eftertraktat stjärnskott. Efter en säsong i division 1 gick flytten till Göteborg och damallsvenskan.

– Jag gick kvar på elitidrottsgymnasiet i Uddevalla. Att nedprioritera skolan var aldrig ett alternativ för mig. Jag trivdes i skolan och hade bra stöttning från både lärare och klubben.

”Något med psykologi” lär det bli i hennes nästa yrkeskarriär men när den ska börja funderar hon inte på.

– Jag kan tänka en sak nu men tänker kanske helt annorlunda om tre eller fyra år. Vi får se vart livet för mig, säger hon och ler.

Den närmaste destinationen är dock spikad; Nya Zeeland där Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i VM där värdskapet delas med Australien. Sverige är trea på världsrankningen vilket i sig skapar förväntningar från omgivningen. Ovanpå det följer ytterligare press genom en ökad mediebevakning.

– Uppmärksamheten kring oss har blivit mycket större. Är man med i ett lag som det finns ett stort intresse för får man acceptera att det granskas och att det skrivs både positiva och negativa saker. Jag lägger inte så stor vikt vid hur media vinklar.

Kollar du inte ens tidningarnas spelarbetyg på er?

– Haha, jo, det gör jag. Men det påverkar mig inte.

Vårt samtal närmar sig sitt slut och Rebecka Blomqvist garderar sitt avrundande VM-tips.

– Vi kan vinna och vi siktar såklart på det. Men det gör även fem, sex andra länder. Jag är säker på att det kommer att bli ett mycket bra VM. 

Målgörare. Rebecka Blomqvist jublar efter att ha gjort Sveriges tredje mål i EM-gruppspelet mot Schweiz, den 13 juli 2022. Foto: Franck Fife/AFP via Getty Images

Målskytt i årets cupfinal

Namn: Rebecka Blomqvist

Född: 24 juli 1997

Längd: 167 centimeter

Karriären i Wolfsburg:

2020/2021: 10 matcher (7 från start), 561 spelminuter, 4 mål.

2021/2022: 15 matcher (7 från start), 712 spelminuter, 4 mål.

2022/2023: 15 matcher (4 från start), 559 spelminuter, 5 mål.

Främsta meriter: Bundesliga-titel 2021/22, andraplats 2020/2021 och 2022/2023.

Cupmästare tre år i rad.

Blomqvist gjorde 2–1-målet i årets final mot Freiburg.

Final i Uefa Womens Champions League 2022/2023, semifinal 2021/2022, kvartsfinal 2020/2021.

Tidigare seniorlag:

2013/2014: IK Rössö (division I), 30 matcher, 34 mål.

2014–2020: Kopparbergs/ Göteborgs FC (Damallsvenskan), 124 matcher, 45 mål.

Landslag:

2013/2014: U 17, 11 matcher, 10 mål.

2014–2016: U 19, 18 matcher, 3 mål.

2016–2019: U 23, 20 matcher, 5 mål.

2019–2023: A-landslaget, 22 matcher, 4 mål.

Källa: VFL Volwesburg, Svenska Fotbollsförbundet  

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025