Riksdagsledamot: Synlighet viktigt när det gäller Kina
Svensk-kines riskerar utlämning – befarar dödsstraff
Hans Wallmark (M), riksdagsledamot och Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaterna


Riksdagsledamot Hans Wallmark (M) har lyft fallet Li Zhihui med två svenska ministrar. När vi har att göra med en enpartistat som Kina är synligheten viktig, menar han. 

– Min erfarenhet av sådana här fall, inte minst när det gäller Folkrepubliken Kina, är vikten av att inte vara alltför tyst och lågmäld, säger Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna till Epoch Times.

Epoch Times har tidigare skrivit om svenske medborgaren Li Zhihui som sedan mars 2019 sitter häktad i Polen i väntan på beslut om han ska utlämnas till Kina. Med anledning av en anklagelse om ekonomiskt brott i Kina hade man efterlyst honom via Interpol. 

Genom frågorna till ministrarna ville Hans Wallmark uppmärksamma ett konsulärt ärende som han tycker behöver synas mycket. Han fick kännedom om fallet först nyligen och tror att medierapporteringen, liksom riksdagsledamöters reaktioner, kan ha bidragit till Högsta domstolens beslut att häva det tidigare beslutet om utlämning av Li.

Li Zhihui (hö) vid ett nätverksforum anordnat av den kinesiska utgåvan av Epoch Times, DaJiYuan, i Stockholm 2014. Foto: Privat

Här kan vi även dra lärdom av Gui Minhai-fallet, menar han.

– Vi vet att en regim som Kinas kan använda sig av fabricerade påståenden för att nå sina politiska motståndare. Inte minst att man använder sig av olika former av ekonomiska anklagelser.

I fallet Gui Minhai var det angivna brottet en trafikförseelse.

Missbruk av arresteringsordrar och Interpol

Enligt Wallmark förekommer det att internationella arresteringsordrar missbrukas.

– Det är ett lömskt sätt för regimer att jaga sina oliktänkare.

Därför frågade han inrikesminister Mikael Damberg (S) hur Sverige arbetar med att förhindra att arresteringsordrar och Interpol missbrukas i politiskt syfte av Ryssland och Kina. Damberg bekräftade att det finns ett sådant problem och att Sverige har lyft detta både inom EU och direkt med Interpol.

Det är Hans Wallmarks uppfattning att Kina ser Li som en oliktänkare.

– Det borde öka misstanken att regimen i Peking inte nödvändigtvis jagar honom för ett påstått ekonomiskt brott utan ogillar hans politiska ställningstaganden.

Då finns det risk för hans liv, menar Wallmark.

– Man ska bära med sig att Kina mycket väl kan göra på det sättet. Därför är det viktigt att ge en bredare belysning av det här ärendet.

Allenarådande

Han säger att det är lätt att tro att Kina fungerar som ett av våra länder i väst, eftersom här finns domstolar, regering, akademi och företag. 

– Det är ett land där det kinesiska kommunistpartiet är allenarådande. Det går aldrig att vara helt säker på att det inte finns processer, inklusive rättegångar, som inte kan påverkas av kommunistpartiet.

Han förklarar att kommunistpartiet i Kina står över alla andra strukturer i samhället.

– Det är det som gör det så komplicerat att förhålla sig till Kina.

Vad gäller Li Zhihui anser Hans Wallmark att vi kan lära oss av fallet med Gui Minhai att det är bäst att agera tidigt. 

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Fakta

Fallet Li Zhihui

November 2012: Li flyttar från Kina till Sverige.

Augusti 2015: Brottsanklagelsen formuleras mot Li. Han får dock ingen kännedom om den.

2017: Li sätts upp på Interpols lista över efterlysta med röd flagg.

9 mars 2019: Li grips på flygplatsen i Warszawa och sätts i häkte. Han delges anklagelsen om ekonomiskt brott som han sägs ha begått 2011/2012. Han får inte lämna häktet trots att han kan få hjälp att hitta en bostad. Domstolen anser att det finns risk att han flyr.

Augusti 2020: Li döms till utlämning till Kina. Domen överklagas.

Januari 2021: Polsk och svensk media skriver om fallet.

15 januari 2021: Högsta domstolen häver tidigare beslut om utlämning. Istället ska fallet undersökas igen i lägre instans.