Börsen har lyft nästan fem procent i år, till rekordnivåer. Och det kan mycket väl bli fem procent till innan året är slut, enligt tunga svenska kapitalförvaltare.
Men det finns orosmoln. Och det är inte självklart att mer aktier är rätt väg att gå.
Stora internationella kapitalförvaltare har minskat andelen aktier i sina portföljer något i februari efter den starka inledningen på börsåret, enligt en Reutersenkät. Men ska man ta rygg på stora svenska kapitalförvaltare är bilden delvis en annan.
Pensionsförvaltaren Alecta har ökat andelen aktier med ett par procentenheter till drygt 40 procent sedan Donald Trump vann presidentvalet i USA i november.
- Det är lite mer än normalt, säger Bo Selling, aktiechef på Alecta, som förvaltar tillgångar för 785 miljarder kronor och tror på ett börslyft på 8-10 procent i år.
Skeptisk till mer aktier
Skandias kapitalförvaltningschef Hans Sterte tror att det kan bli en börsuppgång på över tio procent i år. Men han är lite skeptisk till mer aktier i portföljen just nu:
- Under senhösten tyckte vi att värderingarna på börsen hade sprungit ifrån verkligheten lite, så vi plockade ned aktierisken något. Men det var inte för att minska andelen risktillgångar. I stället har vi ökat andelen råvaror.
I Skandias livförsäkringsportfölj, på totalt 408 miljarder kronor, har därmed andelen aktier sjunkit till 36,5 procent.
Båda förvaltarna är inställda på ett politiskt stökigt år, med Trump i Vita huset, krig i Mellanöstern, grekisk kris, val i stora EU-länder och svåra förhandlingar om britternas EU-utträde. Men några stora rekyler nedåt är inte huvudscenario.
- Jag tycker inte att det lyser massa röda varningslampor, om det inte händer något väldigt svåröverskådligt, säger Selling.
Kan bli stökigt
En oväntad seger för högerextremisten Marine Le Pen i Frankrikes presidentval skulle kunna ställa till det, varnar han.
- Då kan det bli lite stökigt.
Sterte ser samma geopolitiska risker. Men han tycker att media generellt överdriver kopplingen till börsen.
- Just nu ser det ganska bra ut. Världsekonomin ser ut att växa lite snabbare och inflationen ser ut att stiga och vi ser att högre vinsttillväxt i företagen är på gång globalt, säger han.
Strategin är snarast att fortsätta vrida portföljen mot vad han kallar mer reala tillgångar, som realobligationer, råvaror och infrastruktur.
- Vi letar efter tillgångar som kan skydda portföljens värde även om inflationen stiger.
(TT)