Rekommenderad läsning: Berättelser som lär barn om godhet
Klassiska berättelser kan hjälpa till att vägleda barn.


Genom historien har vi fått en mängd berättelser som är värdefulla och underhållande för både barn och vuxna. Förr vände sig människor till folksagornas och myternas värld för att få vägledning när de mötte prövningar och stod inför moraliska val. De här berättelserna kan än idag hjälpa till att vägleda barn som vill ta efter godheten hos hjältar och hjältinnor.

Här listar jag några böcker som jag rekommenderar för barn.

Svenska folksagor

Svenska folksagor är fulla av under, spänning och humor. Ibland är de mörka, men oftast då med en mening. Många berättelser handlar om troll, tomtar, älvor, bortbytingar och andra fantastiska varelser.

Det finns många samlingar att välja mellan, som till exempel ”Elsa Beskows sagor”, ”John Bauers sagovärld” och gamla folksagor som sammanställts från olika landskap.

I bloggen Moralkakor presenterar vi ett urval av både svenska och utländska folksagor.

"Nå, hur är det med aptiten fortsatte trollmor." Illustration ur berättelsen "Pojken och trollet eller Äventyret" av Walter Stenström i "Bland Tomtar och Troll", 1915.

Kung Arthur och hans riddare av Howard Pyle

Legenden om Kung Artur är full av berättelser om magi, mod, lojalitet och ära. Här visas gott och ont i stark kontrast och karaktärerna möter prövningar och frestelser som visar deras inre karaktär. Hela berättelsen om Kung Artur är ganska omfattande, men versionen av författaren Howard Pyle ”Kung Artur och hans riddare” ger en återberättelse av legenden som passar bra för barn.

Illustration från ”The Boy´s King Arthur”, när Kung Arthur får svärdet Excalibur.

Odysseus äventyr

Slaget vid Troja är bland de mest kända från antikens värld. Berättelsen börjar med att drottning Helena av Sparta tas tillfånga av den trojanske prins Paris och berättar om hjälten Akilles, den trojanska hästen, om hämnd, förräderi och ett kungarikes fall. Berättelsen leder sedan vidare till Odysséen. Hjälten Odysseus skepp blåser ur kurs och in i en mängd äventyr med magi, monster och utomvärldsliga prövningar.

Det finns flera versioner som är anpassade för barn och ungdomar, till exempel ”Odysseus irrfärder” av Rosemary Sutcliff, ”Odyssevs äventyr” av Philip Neil och ”Striden vid Troja” av Homeros.

Aisopos fabler

Många människor är bekanta med uttryck som ”Surt sa räven om rönnbären”, ”En fågel i handen är bättre än tio i skogen” och ”Tro inte på allt du hör”. De här talesätten är gamla och kan härröras från åtminstone 2500 år tillbaka, till den grekiske slaven och puckelryggen Aisopos. Genom visdom fick han sin frihet och blev rådgivare åt kungar. Hans berättelser är samlade i de berömda ”Aisopos fabler”.

Berättelsen om haren och sköldpaddan illustrerad i La Fontaines ”Fables”, 1855.

H.C. Andersens Sagor och berättelser

Originalberättelsen om den lilla sjöjungfrun handlade om självuppoffring, förmågan att stå ut med svårigheter och hoppet om en odödlig själ. Den ursprungliga berättelsen är tyvärr inte lika känd som versionen i populärkulturen, men vi hittar den tillsammans med en mängd klassiker med goda värderingar och djupa lärdomar från dess författare H.C. Andersen.

Vi rekommenderar ”Sagor och berättelser” där H.C. Andersens berättelser finns samlade i fem volymer från 1835 till 1874.

Den lilla sjöjungfrun, tecknad av Vilhelm Pedersen.

Nordisk mytologi

Många barn och vuxna känner till de nordiska gudarna Tor, Loke och Oden, men det vi känner till om dem är ofta baserat på populärlitteratur, snarare än från berättelser och legender om mod, äventyr, självuppoffring, tapperhet och tragedi. Dessa berättelser berättar om Balder, kanske den mest älskade av de nordiska gudarna, om hur Valhall skapades som ett himmelrike för krigare och om Ragnarök, det sista slaget.

En samling som passar bra för yngre läsare är "Fornnordiska myter och sagor" av Alex Frith och Louie Stowell (2015).

Freja ur "Old Norse Stories" av Sarah Powers Bradish, 1900.

Ryska folksagor

Ryssarna tvekade inte att visa kontrasten mellan gott och ont i sina berättelser, som de om häxan Baba-jaga, som reste i en mortel och bodde i ett hus på kycklingben. Hjältar får genomgå karaktärsprövningar och i slutänden belönas det goda medan det onda bestraffas.

Grekisk mytologi

De grekiska myterna är fulla av berättelser om moraliska val, att möta rädslor, kärlek, äventyr och att överkomma svårigheter.

I ”Grekisk mytologi” av Michael Gibson finns 26 berättelser samlade och här möter vi gudar, hjältar och märkliga varelser. Havsguden Poseidon, kärleksgudinnan Afrodite, musikens gud Apollon, kung Midas och Herkules tolv storverk är alla bekanta åtminstone till namnet, för många av oss. Här finns också Trojas fall och Odysseus irrfärder.

Kung Midas i en målning av Michelangelo Cerquozzi, 1600-tal.

Kung Markatta

Kung Markatta är en av karaktärerna i den klassiska kinesiska romanen ”Färden till västern”. Verket är omfattande, men som den nedkortade versionen ”Kung Markatta” passar den bra att läsa för barn.

I boken färdas de fem hjältarna Kung Markatta, Galten, Sandmunken, Tangmunken och den vita drakhästen västerut för att söka efter buddhistiska skrifter. Under resans gång hamnar de i situationer där deras mod och karaktär prövas. Boken skrevs av Wu Cheng´en på 1500-talet och bjuder på äventyr, humor och andliga lärdomar.

Tintin i Sovjet av Hergé

I första boken om Tintin reser Hergés berömda, tecknade figur till Sovjetunionen, där han får uppleva kommunismens felinformation, bedrägeri och människorättsbrott. Boken illustrerar mycket verkliga frågor på ett sätt så att barn kan förstå. Tintin visar mod och upprätthåller rättvisa när han stöter på olika felaktigheter. Det är ett nöje att läsa hela serien om Tintin och hans vänner, men vi rekommenderar särskilt den första serieboken: ”Tintin i Sovjet”.

Joshua Philipp är grävande reporter vid The Epoch Times.

Tillägg av Eva Sagerfors.