För drygt ett år sedan tecknade Region Skåne ett avtal med ett nederländskt bolag för en it-tjänst som är oanvändbar. Kostnaden är redan uppe i 12 miljoner kronor, skriver Kvällsposten.
Jan Svensson är en av cheferna, och i hans uppdrag ingår bland annat att driva på digitaliseringen för sjukvårdens verksamhet.
Avtalet innebär att man skulle lagra känsliga uppgifter utomlands i en så kallad molntjänst. Det ställs särskilda krav att sådana uppgifter hanteras säkert och är oåtkomligt för utomstående.
Region Skåne har tecknat avtalet på tre år, vilket innebär att det fortsätter att kosta pengar för skattebetalarna. För varje månad som går kostar det cirka en miljon kronor.
– Jag tycker att det här är fruktansvärt pinsamt. Jag skäms ju för det här, säger Jan Svensson till Kvällsposten.
Han säger till tidningen att om han hade lagt ned tillräckligt med tid så hade han nog inte skrivit på avtalet.
– Men jag hade ingen anledning att göra den djupdykningen. Jag litade på de som sa att det var OK.
Nu har han dock tillfälligt satt stopp för projektet då sjukvårdens it-system är extremt känslig. Den bidragande orsaken ska ha varit skandalen kring Transportstyrelsen. Detta eftersom det innebar en risk att känslig information skulle kunna komma i orätta händer.
Region Skåne höll på att göra samma misstag. Men nu har Svensson alltså tvingats att stoppa projektet och försöker nu titta på andra lösningar.
Molntjänster är en it-tjänst som används inom de flesta verksamheter. Det betyder att information finns tillgänglig på internet.
Skandalen kring Transportstyrelsens it-upphandling blev känt i medier i juli 2017. Generaldirektören hade överlett hanteringen av körkortsregistret och annan känslig information till ett företag utomlands där personal inte hade säkerhetsklassats.