Regeringen föreslår att det införs ett nytt förbud om att inga utländska barnäktenskap ska vara giltiga i Sverige, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
– Regeringens budskap är tydligt, i Sverige ska barn få vara barn. Regeringens lagförslag innebär att ett barns äktenskap aldrig ska kunna erkännas i Sverige, säger migrationsministern och biträdande justitieministern Heléne Fritzon, i pressmeddelandet.
Enligt regeringen ska alla barn vara skyddade mot barnäktenskap i Sverige och därför menar man att barnäktenskap inte ska förekomma i Sverige.
– Barnperspektivet ska råda och samhället måste alltid ha barns bästa i fokus. Det ska inte finnas luckor i lagstiftningen som gör att barn kan vara gifta i Sverige, säger barnministern Lena Hallengren.
Ledarskribenten Sakine Madon som varit aktiv i den här frågan välkomnade beslutet på twitter:
År 2004 och 2014 genomförde man lagändringar för att stärka skyddet mot barnäktenskap. Men trots detta menar regeringen att mycket talar för att förekomsten av barnäktenskap i Sverige inte har minskat utan snarare tvärtom. Man menar också att ”lagstiftningen innehåller för stora luckor för att motverka barnäktenskap på ett tillräckligt effektivt sätt”.
Förbudet ska även gälla om barnet hunnit bli 18 år vid ankomsten till Sverige. Samtidigt vill regeringen emellertid behålla en möjlighet att erkänna äktenskap om barnet hunnit fylla 18 år, till exempel om maken dör och det uppstår en arvstvist.
Migrationsverket uppskattade år 2016 att antalet barn som kommit till Sverige som gifta uppgick till 132 stycken. Samtidigt bedömer man att mörkertalet är stort. De flesta barnen kom från Afghanistan, Syrien eller Irak.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.