Trots hård kritik mot lagförslaget om att ge ensamkommande en chans att få stanna i Sverige har regeringen valt att gå vidare med det. I dag lämnade man in det till riksdagen med endast några små ändringar, rapporterar SVT.
I januari presenterade regeringen ett lagförslag om att ge de 9000 ensamkommande en ny chans att få uppehållstillstånd genom att de får möjligheten att slutföra gymnasiestudier. Man menar att de ensamkommande har fått vänta så länge på sin asylprövning att de har hunnit bli vuxna. Och sedan dess har lagstiftningen skärpts.
Heléne Fritzon (S), migrationsminister, säger att det är en tillfällig reglering för de 9000 ensamkommande.
– Om det sedan öppnar en möjlighet för ett framtida liv i Sverige eller stärker deras möjligheter att återvända till sitt ursprungsland kan ingen svara på i dag, säger hon till SVT Nyheter.
Extra ändringsbudget för 2018 – Ny möjlighet till uppehållstillstånd. Prop. till riksdagen i dag. https://t.co/tlQyTL6yjR
— Justitiedepartementet (@Justitiedep) 19 april 2018
Jurister i Lagrådet har riktat hård kritik mot propositionen och menar att det innebär särbehandling av en viss grupp och att långa handläggningstider inte kan utgöra skäl för uppehållstillstånd.
Polisen ställer sig också kritisk till förslaget och menar att det är problematiskt att personer som har oklar identitet kan beviljas uppehållstillstånd eftersom det gör det svårt att veta vilka som vistas i landet.
Men trots detta väljer regeringen att gå vidare med lagförslaget med bara några små ändringar.
– Det finns vissa formaliaändringar, men i princip kan man säga att det är samma förslag som tidigare, säger Fritzon.
Regeringens proposition innebär att det blir ökade kostnader på 2,9 miljarder kronor fram till år 2020.
Enligt Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centern, är förslaget dåligt utformat och har många brister. Centern kommer nu att analysera förslaget och räknar med att ha bestämt sig nästa vecka.