Den som utsätter sin sambo eller fru ska hänvisas till ett särskilt boende. Det är ett förslag som regeringens utredare har lämnat in.
Det är vanligt att den som har utsatts för våld tvingas flytta från sitt hem. Men nu har en ny utredning, som en del i arbetet mot våld i nära relationer, lagt fram förslag att kommuner ska kunna hänvisa våldsutövare till tillfälligt boende.
– Det är något som enligt det system vi har i dag bygger helt och hållet på frivillighet från våldsutövarens sida, säger Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare, till Hem & Hyra.
Utredningen heter ”Att bryta ett våldsamt beteende – återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld” och lämnades över till jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). För att säkra den som utsatts för våld vill man bland annat i utredning ta fram speciella mottagningar för våldsutövare.
– Vi föreslår att specialiserade mottagningar för våldsutövare byggs upp i hela landet. I dag finns några goda, lokala exempel men vi behöver nå betydligt fler män som utgör ett hot mot sina närstående, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, i ett pressmeddelande på regeringens webbsida.
”Personer som har utsatt närstående för våld och som bor tillsammans med de våldsutsatta bör av kommunerna hänvisas till tillfälligt boende i de fall det är lämpligt med hänsyn till säkerheten för de våldsutsatta och andra omständigheter”, kan man läsa i utredningen.
Samtidigt föreslår man i utredningen att hälso- och sjukvård ska engageras i arbetet, men också att man förtydligar Socialnämndens ansvar för insatser för våldsutövare.
”Som lagstiftningen ser ut i dag bygger en sådan lösning i första hand på frivillighet från våldsutövarens sida, vilket i många fall medför att någon flytt inte kommer till stånd”, kan man vidare läsa i utredningen.
I utredningen lyfter man fram problematiken med att det ofta är kvinnor, tillsammans med barn, som måste flytta ifrån bostaden trots att det inte är de som har begått något brott.
– Det är aldrig kvinnorna samhället ska begränsa friheten för, det borde vara männen som slår vars frihet vi inskränker, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren, i pressmeddelandet.
I förslaget ingår också att Kriminalvården ska få upprätta en individuell plan för våldsverkare. I dag är det endast socialtjänsten och hälso- och sjukvården som har den möjligheten.
Syftet med alla de förslag som återfinns i utredningen, som lämnades in till jämställdhetsministern den 29 maj, är att den som utövar våld ska sluta med detta.
Förslaget föreslås att träda i kraft den 1 januari 2020. Hela utredningen finns att läsa här.