Regeringen vill införa språkplikt för att få försörjningsstöd
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Epoch Times-arkivbild


Regeringen vill att det införs en språkplikt för att få rätt till försörjningsstöd. Lagförslaget har nu skickats ut på remiss, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Förslaget har tagits fram av regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Tanken med språkplikten är att nyanlända ska delta i språkutbildningar, vilket ska öka möjligheterna att komma ut på arbetsmarknaden. 

”Vara delaktig i samhället”

– Om man kan svenska så har man så mycket bättre förutsättningar att söka jobb, att också få ett jobb, att delta i utbildning, att helt enkelt vara delaktig i samhället, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TV4, och fortsätter:

– För att se till att man inte bara får ett ekonomiskt stöd, ett ekonomiskt bistånd, så menar vi att man också måste kunna delta i grundläggande språkutbildning.

Hon säger till SvD att tanken dock inte är att det ska införas någon form av språktest för att kunna få försörjningsstöd. Utgångspunkten är snarare ”att det ska vara ett en plikt att gå i språkträning om man bedömer att språkkunskaperna är bristfälliga.

Aktivt förhållningssätt

Samtidigt har regeringen bett Socialstyrelsen hur kommunerna arbetar med föräldralediga som tar ut försörjningsstöd.

– Det är viktigt att socialtjänsten har ett aktivt förhållningssätt inom arbetet med ekonomiskt bistånd tidigt under föräldraledigheten, genom att påbörja planeringen för att föräldrarna ska kunna stå till arbetsmarknadens förfogande efter ledigheten, säger Lena Hallengren i pressmeddelandet.

Remisstiden går ut den 27 mars. Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2021.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.