Förskoleklassen kan omvandlas till första klass i en ny tioårig grundskola. Det föreslås i en utredning som nyligen presenterades för utbildningsminister Anna Ekström (S). Syftet är att höja elevernas kunskapsresultat genom att ge dem mer undervisning.
Förskoleklassen som infördes 1998 blev obligatorisk 2018, vilket innebär att tioårig obligatorisk skolgång inte är något nytt. Även om styrningen av förskoleklassen successivt har ökat återstår dock stora skillnader mot grundskolan. Bland annat ger förskoleklassen ingen ämnesundervisning, det ställs inga kunskapskrav eller krav på strukturerad undervisning i den.
Nuvarande modell innebär också att barnen behöver byta skolform i flera steg, först mellan förskola och förskoleklass, och sedan en gång till när de börjar grundskolan. Detta har inte varit problemfritt, menar utbildningsminister Anna Ekström vid pressträffen där hon mottog utredningen.
– Det har funnits brister i samarbetet mellan förskoleklassen och grundskolan, säger hon.
Hon betonar också att jämställdhet och likvärdighet i utbildningen kan förbättras.
Utredningen, som har har skett på regeringens uppdrag, ställer sig bakom de intentioner som funnits med förskoleklassen, det vill säga att undervisningen där ska vara en kombination av förskolans och grundskolans arbetssätt och pedagogik för att stimulera barnens utveckling och lärande. Därför behöver den nya årskurs 1 fortsätta att kombinera arbetssätt som integrerar lek och rörelse som en naturlig del av skoldagen, samtidigt som elevernas tidiga läs- och skrivutveckling liksom deras matematiska förmågor ges utrymme, poängterar Eva Durhan som lett utredningen.
Kraven flyttas upp
De kunskapskrav som idag ställs för årskurs 1 ska enligt utredningen flyttas upp ett år, så att de gäller för årskurs 2, och så vidare för de högre klassernas krav. Samma sak med de nationella proven.
Om förslaget röstas igenom av riksdagen kommer den framtida grundskolan att bestå av ett fyraårigt lågstadium, årskurs 1-4, samt treårigt mellanstadium, årskurs 5-7 och dito högstadium, årskurs 8-10. Den tioåriga grundskolan föreslås starta 2026.
Dessförinnan behöver man kompetenshöja och genomföra andra förberedelser. Erfarna förskollärare som idag undervisar förskoleklass föreslås få en fortbildning som ger dem behörighet att undervisa i framtida årskurs 1 och 2.
Statens kostnader för den tioåriga grundskolan beräknas till 230 miljoner kronor per år. Därtill kommer statsbidrag för fortbildning på 170 miljoner per år och kompetenshöjande insatser på 500 miljoner de två första åren och sedan 200 miljoner per år.
Utredningens förslag gäller vanlig grundskola, grundsärskola, specialskola och sameskola.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.
