Regeringen presenterar i dag åtgärder för att personer med avvisningsbeslut ska lämna Sverige. Bland annat ska polisen få göra inspektioner på arbetsplatser utan att det finns misstanke om brott och ta fingeravtryck vid så kallad inre utlänningskontroll.
Migrationsverket räknar med att 33 000 personer kommer att avvika de närmaste tre åren. På en pressträff presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) åtgärder för att öka det så kallade återvändandet.
Regeringen vill öka möjligheterna att hantera personer som avviker vid avslag på asylansökan. Bland annat ska polisen få ökade möjligheter att göra inspektioner på arbetsplatser, baserat på riskbedömningar. I dag får det bara ske vid misstanke om brott eller vid särskild anledning.
"Ska svida"
Stickprovskontrollerna ska riktas mot arbetsgivarna och sanktionsavgiften ska fördubblas.
– Syftet är att det ska svida i skinnet hos den arbetsgivare som utnyttjar dessa människor som ofta befinner sig i en utsatt situation, säger Morgan Johansson om förslaget att fördubbla sanktionsavgiften för arbetsgivare som utnyttjar personer som inte har tillstånd att vistas i landet.
Fler tvångsåtgärder
Polisen får också ökade möjligheter att ta fingeravtryck i samband med inre utlänningskontroll samt ökade möjligheter att eftersöka och omhänderta pass och andra id-handlingar vid sådana kontroller.
Polis och säkerhetspolisen får tydligare möjligheter att använda tvångsåtgärder för att verkställa beslut om avvisning eller utvisning även om en person inte är tagen i förvar.
Säkerhetspolisen får möjlighet att omhänderta pass bland annat vid befarade terroristbrott.
Andra åtgärder är att Migrationsverket och säkerhetspolisen ser över möjligheterna till automatiserad säkerhetsscreening rörande migranter. Säkerhetspolisen får en utökad, kontinuerlig uppdaterad åtkomst i centrala utlänningsdatabasen.
Skärpta id-rutiner
Regeringen planerar också en utredning för att begränsa antalet id-handlingar och antalet utfärdare. En översyn ska göras för att stävja missbruk av främlingspass, resedokument och uppehållstillståndskort.
När det gäller åtgärderna för att se över säkerheten kring svenska id-handlingar vill regeringen undersöka om det ska finnas en ansvarig myndighet för utfärdandet av id-handlingar, vilket inte finns i dag. Tillverkning och utlämnande av id-handlingar ska också ses över, samt kontrollen av att den som hämtar ut handlingen verkligen är rätt person.
Många efterlysta
Migrationsverket bedömer i sin senaste prognos att sammanlagt 33 000 personer som får ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut kommer att avvika under 2017, 2018 och 2019. Samtidigt sänktes prognosen för hur många som lämnar landet självmant.
Att en person avviker kan både betyda att personer går under jorden i Sverige eller lämnar landet utan att meddela myndigheterna.
Vid slutet av 2016 hade polisen 12 606 efterlysningsärenden. Sådana efterlysningar preskriberas dock efter fyra år, då en person som fått avslag på en tidigare asylansökan kan söka på nytt.
Brist på förvarsplatser
Polisen gör bland annat de så kallade inre utlänningskontrollerna för att hitta personer som befinner sig illegalt i Sverige. Under förra året utfördes närmare 19 000 sådana kontroller, vilket är flera tusen färre än året före.
Migrationsverket pekar också på bristen på förvarsplatser. "Det är ett problem när avvikna personer som Polisen påträffat eller hittat genom eftersökning, och där det bedöms som hög risk att personen kommer fortsätta hålla sig undan, inte kan tas i förvar", heter det i en prognos.
Gränspolisen varnade vid en pressträff i vintras för ett växande "skuggsamhälle" och att många av dem som polisen hittar försörjer sig genom att arbeta olagligt i typiska låglönejobb till mycket låga löner, eller har dragits in i kriminalitet. Det är också vanligt att papperslösa tvingas bo både väldigt dyrt och väldigt trångt.
(TT)