Regeringen utreder vaccinationsbevis
Vaccinationsbeviset ska kunna användas som en smittskyddsåtgärd att ha i beredskap enligt ett förslag från regeringen. Arkivbild. Foto: Johan Jeppsson/TT


Trots att restriktionerna är på väg bort utreder regeringen möjligheten att använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd mot covid-19. En promemoria med förslag har på fredagen skickats till ett antal aktörer och organisationer som ska lämna sin syn på saken.

Den 29 september tas steg 4 i regeringens plan för avveckling av de restriktioner som rått under pandemin. Deltagartaken för såväl offentliga sammankomster som privata tillställningar tas exempelvis bort.

Parallellt har regeringen tagit fram förslag på vaccinbevis som ska kunna användas under en övergångsperiod.

"Om det på grund av det epidemiologiska läget inte skulle vara möjligt att ta nästa steg i slutet på september eller om det på grund av ett försämrat smittläge finns behov av bestämmelser som begränsar antalet deltagare vid sammankomster kan det finnas skäl att införa en möjlighet att använda vaccinationsbevis", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Hittills har syftet med EU:s digitala covidbevis endast varit att möjliggöra resor mellan medlemsländerna, men i remissen föreslås alltså ett nytt användningsområde. Förslaget är dock att enbart vaccinationsbeviset ska användas och inte de delar som visar att innehavaren har testats negativt för eller har tillfrisknat från covid-19.

Förslagen i promemorian ska endast ses som ett underlag att ha i beredskap, så något datum för införande föreslås därför inte. Förslagen förutsätter dessutom att riksdagen antar förslaget om fortsatt giltighet av den så kallade covid-19-lagen som regeringen lade fram i en proposition tidigare i augusti. Den propositionen är under behandling i riksdagen.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.