Bidens vaccinkrav får kritik
Den republikanske representanthusledamoten Cathy McMorris Rodgers tycker att Joe Biden väljer fel väg med vaccinkrav. Arkivbild. Foto: Geoff Crimmins/AP/TT


USA:s president Joe Biden får kritik för de åtgärder han har presenterat för att få bukt med pandemin. Insatserna handlar om krav på vaccinering på företag med fler än hundra anställda, för vårdanställda och för underleverantörer till statliga myndigheter.

Inte helt oväntat är flera av hans politiska motståndare skeptiska, och flera lovar att överklaga beslutet.

"Min juridiska grupp står redo att lämna in vår stämning samma minut som Joe Biden lämnar in sitt inkonstitutionella beslut. Detta grova exempel på federalt intrång kommer inte att hålla", skriver South Dakotas republikanske guvernör Kristi Noem på Twitter.

Oacceptabla, kallar kongressledamoten Cathy McMorris Rodgers åtgärderna i ett uttalande : "Biden fortsätter att underminera förtroendet för säkra och effektiva vaccin. Han använder rädsla, kontroll och mandat"

"Bidens vaccinkrav är en attack på privata företag", ryter Texasguvernören Greg Abbot på Twitter.

"Obekväm sits"

Även en del företagare är kritiska. Jim Worthington äger en idrottsanläggning i Pennsylvania med flera hundra anställda. Han är förvisso positiv till vaccin, men säger enligt Reuters att han inte vill att regeringen ska kräva att företagare måste tvinga sina anställda att ta sprutan.

– Det sätter mig i en obekväm sits. Jag är för vaccin, men också för folks rättigheter. Det kommer att bero på vad de gör om vi inte lyder. Stänger de ner oss? Får vi böter? En smäll på fingrarna?

Andra är mer avvaktande. Sjukhusorganisationen American Hospital Association skriver i ett uttalande att man uppmanar alla vårdanställda att ta vaccinet, och att man har gett sitt stöd till de sjukhus som har gjort det obligatoriskt med vaccin för anställda. Samtidigt lyfter man risken att insatserna riskerar att förvärra en allvarlig arbetskraftsbrist, och uppmanar Bidenregeringen att samarbeta med organisationen för att bekämpa pandemin.

"Var beredd betala"

I ett tv-sänt tal på torsdagskvällen meddelade en ilsken Biden de nya insatserna – där flera av besluten har fattats via presidentdekret – för att minska spridningen av coronaviruset.

– Om du bryter mot reglerna, var beredd att betala – och förresten, visa lite respekt, sade han i talet.

Företag som inte följer vaccinuppmaningen, där alternativet är att de anställda tar ett covidprov en gång i veckan, kan komma att få böta upp till motsvarande 120 000 kronor per överträdelse, enligt förslag som Wall Street Journal har tagit del av.

(Gustav Sjöholm/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.