Regeringen tillsätter en ny ordförande i skandaldrabbade Transportstyrelsen men tonar ned skadan av den brottsliga hanteringen av känsliga data.
– Den mängd uppgifter som kan ha röjts är ändå begränsad, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).
– Någon har uttryckt det som att det var nycklarna till kungariket. Det är inte på den nivån, hävdar hon på en pressträff i samband med regeringens pressfika med information om dagens regeringsbeslut.
Hon säger också att tidigare brister och säkerhetshål är åtgärdade, fler uppgifter ska inte komma på avvägar.
Den tidigare, nu sparkade, generaldirektören Maria Ågren godtog i juni ett strafföreläggande på dagsböter på totalt 70 000 för att ha hanterat känsliga uppgifter ovarsamt och medvetet frångått lagar som gäller för skydd av uppgifter.
Tar inte lätt
– Straffet i det här sammanhanget ger ändå i någon mån en indikation om brottets allvarlighet. Därmed inte sagt att regeringen tar lätt på det här, för det är viktigt att myndigheterna upprätthåller en stark säkerhetskultur, säger Johansson.
Regeringen låter Anita Johansson, med mångårig erfarenhet av svensk förvaltning, ta över ordförandeklubban i Transportstyrelsen efter Rolf Annerberg, som fått hård kritik av Anna Johansson de senaste dagarna. Fler ledamöter i styrelsen ska bytas ut.
Infrastrukturministern vidhåller att hon inte fick veta om att myndigheten hanterade känsliga registeruppgifter om körkort, fordon och deras rörelser vårdslöst förrän i samband med att Maria Ågren delgavs misstanke om brott i januari i år.
Tjänstemän på departementet informerades i början av 2016, men den informationen nådde inte ministern.
Säpo inledde redan 2015 ett tillsynsärende i frågan och i januari 2016 inleddes en förundersökning.
Ygeman visste
Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han fick vetskap om Säpos oro för vad som skedde på Transportstyrelsen i samband med förundersökningen.
– Ja, i det häradet, jag har inte det exakta datumet och exakta informationsflödet, det är ju numera också föremål för granskning i konstitutionsutskottet, säger han till TT.
TT: Men vad betyder "i samband med förundersökningen", när i tiden är det, när de inledde den 2016?
– Jag har inte de exakta tidpunkterna, säger Ygeman.
Ygeman vill inte svara konkret på om han informerat Anna Johansson om förundersökningen, men säger rent allmänt att det finns ett fungerande informationsflöde mellan departementen och statsråden.
Anna Johansson vill inte säga så mycket om Ygemans kommentarer.
– Jag fick informationen i januari 2017 och då agerade jag.
Hon säger att hon konstaterat, också vad gäller att tjänstemän på departementet ska ha haft vetskap tidigt 2016, att det hade varit bra om hon hade fått information tidigare.
Anna Johansson möter under fredagen riksdagens trafikutskott och försvarsutskott. I mötet deltar också Transportstyrelsen och Säpo.
Alliansen ska kalla Ygeman till ett extrainsatt möte i justitieutskottet "i närtid", rapporterar SVT.
(TT)