Regeringen ger klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Men ett beslut om slutförvar i Östhammar dröjer – vilket får kritik.
– Regeringen har i dag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till TT.
– Den risken har vi nu avvärjt, tillägger han.
Krävt besked
Beslutet kommer sedan kärnkraftsägarna, däribland statliga Vattenfall som driver reaktorer i Ringhals och Forsmark, varnat för att mellanlagret sett till det nuvarande tillståndet kan vara fullt framemot 2024. Skulle det ske fanns risken för att reaktorer skulle behöva stoppas, i avsaknad av plats för avfall. Branschen har krävt ett besked senast den 31 augusti.
Svensk kärnbränslehantering (SKB) ansökte för flera år sedan om att få tillstånd att ta emot upp till 11 000 ton, det nuvarande tillståndet gäller för högst 8 000 ton.
Beslutet innebär också att regeringen fullföljer sitt förslag från i somras om att dela upp en tidigare sammanhållen ansökan för mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar. Branschen, flera myndigheter och inte minst Oskarshamns kommun har varit kritiska eller mycket kritiska till det.
Slutförvar dröjer
TT: När löses slutförvarsfrågan?
– Vi arbetar prioriterat vidare med den, men det är min bedömning att det kommer att ta ytterligare månader innan vi har ett tillräckligt underlag, säger Per Bolund.
– Men det här innebär inte att vi skjuter på frågan om slutförvar, eller att det blir mindre prioriterat.
På frågan om det går att precisera vad "ytterligare månader" innebär säger Bolund att det inte går.
– Det är ett beslut som också har väldigt stora följdverkningar, det handlar ju om ett lager för ett av de farligaste ämnen vi känner till och det ska hålla i minst hundratusen år. Det är många generationer framåt som berörs, vi kan inte stressa fram ett beslut där vi inte kan garantera att det är säkert.
Han hänvisar till att Mark- och miljödomstolen i sitt yttrande till regeringen pekade på att ytterligare svar behövs.
Per Bolund framhåller att beslutet om mellanlagret inte innebär en faktisk utbyggnad.
– Det är viktigt att poängtera att beslutet inte innebär någon utbyggnad eller nybyggnad vid lagret utan att fördela om avfallet på ett annat sätt.
Liberalerna KU-anmäler
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni är inte nöjd med Per Bolunds svar. Hon är kritisk till att regeringen bryter loss delen av ansökan till att bara omfatta Oskarshamn och mellanlagring. Man menar också att regeringen tagit för lång tid på sig och politiserat frågan.
Därför väljer L att anmäla miljö- och klimatministern till konstitutionsutskottet.
– Vår uppfattning kring detta beslut är att det inte löser de problem som SKB och kommunerna vill att regeringen ska lösa. Det här beslutet riskerar att kasta in oss i en elkris inom kort, säger Sabuni.
– Det här beslutet är en vinst för Miljöpartiet men en förlust för klimatet och industrin.
(Lars Larsson/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!