Regeringen kräver bättre svenska bland personal inom välfärden
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times. Arkivibild.


Regeringen vill att alla anställda inom välfärdsområdet ska ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket för att kunna utföra sitt arbete. Som det nu är räcker inte undervisningen på SFI till. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Regeringen vill att det inom en snar framtid vidtas åtgärder för att anställda inom välfärd med bristande språkkunskaper ska bli bättre på svenska. I budgeten lade man pengar på en riktad satsning på bättre språkkunskaper i äldreomsorgen som vårdbiträden och undersköterskor.

Måste kunna utföra sitt arbete

Nu vill regeringen att svenskan ska bli bättre bland alla som jobbar med att ta hand om andra människor.  All personal inom förskola, vård och assistans ska behärska svenska språket.

– Vi behöver höja ambitionen, man måste kunna tillräcklig svenska för att man ska kunna kommunicera med någon som är sjuk eller en äldre. Här behöver det naturligtvis finnas goda språkkunskaper för att man ska kunna utföra sitt arbete, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Regeringen betonar att inte alla som gått SFI är för dåliga på svenska, men det finns en del som inte har tillräckliga språkkunskaper.

Ansvaret vilar på kommuner och regioner

Insatserna ska i första hand riktas mot personer som redan är anställda, och det är upp till kommuner och regioner hur det ska organiseras. Magdalena Andersson menar att det exempelvis kan finnas språkstödjare på arbetsplatserna eller kollegor som hjälper till. Hon nämner även klassrumsundervisning. Men det kommer i nuläget inte att anslås mer pengar.

– Nu har ju kommuner och regioner fått rekordstora tillskott i budgeten för nästa år, så det finns möjligheter att jobba med det här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.