Regeringen: Månggiften ska inte längre erkännas i Sverige
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Regeringens utredare föreslår att utländska månggiften inte längre ska kunna erkännas i Sverige. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till radion att han nu vill skärpa lagstiftningen. Han menar att det är viktigt utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

”Diskriminerande”

Månggifte eller polygami är förbjudet i Sverige. I många andra länder är det emellertid tillåtet att vara gift med flera personer samtidigt.  

Skatteverket betraktar dock månggiften som giltiga om de har skett utomlands och parterna inte har någon anknytning till Sverige.

Men nu föreslår regeringens utredare att äktenskap som har ingåtts med någon som redan är gift inte längre ska erkännas i Sverige.

”Det är diskriminerande att män tillåts ingå äktenskap mer flera makar”, står det att läsa i utredningen som nu ska skickas på remiss.

Johansson: Rätt väg att gå

Morgan Johansson säger till Ekot att det är rätt väg att gå att inte erkänna månggifte.

– Det innebär att det kommer att bli ett stopp för sådana här registreringar. Även om man har gift sig tidigare och därefter kommit till Sverige, så kommer vi inte att erkänna några sådana äktenskap framöver.

För några år sedan gjorde Skatteverket en granskning som visade att det i Sverige finns 152 män som har registrerat fler än en maka. Av de är det 38 män som har fler än en fru boende i Sverige.

Den nya lagstiftningen föreslås att träda i kraft den 1 juli 2021.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.