Ett första steg har tagits på Johannesbergs slott, på en svår resa mot fredssamtal om Jemen. Fortfarande kvarstår stor oenighet – men parterna tycks åtminstone villiga att förhandla.
– Vi ser fram emot att skapa fred, säger rebellrepresentanten Abdulmalik al-Hajry till TT.
Det låg spänd förväntan i luften när regeringssidans delegation klev in i konferenssalen på Johannesbergs slott i Uppland. Några minuter senare tågade rebellernas representanter in och bänkade sig mitt emot.
Efter att ha synat varandra under tystnad, inför ett stort pressuppbåd, hälsade några av delegaterna mot den andra sidan med diskreta gester.
– Nu är det upp till er, de jemenitiska parterna. Ni har makten över er framtid, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).
"Är överambitiös"
In i det sista var det oklart om de ens skulle dyka upp. Senast, i Genève i september, fick regeringssidan vänta förgäves på Huthirebellerna som drog sig ur i sista stund, då de ansåg att deras villkor inte mötts. Alla tidigare förhandlingsinitiativ har brutit samman.
Så att parterna överhuvudtaget möts, omgivna av frostiga svenska åkrar, får ses som en delseger för FN-sändebudet Martin Griffiths. Läget är kritiskt, men Jemenkonflikten kan få ett slut om viljan finns, betonade han.
– Jag vill inte vara överoptimistisk, men jag tänker vara överambitiös.
Medlaren lyfte också fram en överenskommelse om fångutbyte, som redan har nåtts, som ett steg i rätt riktning.
Krav och hot
Samtidigt står det klart att parterna fortfarande står mycket långt ifrån varandra. Inför mötet har regeringssidan krävt att Huthirebellerna drar sig tillbaka från hamnstaden al-Hudaydah och lämnar över området till den "legitima regeringen". Rebellerna har å sin sida hotat med att stänga flygplatsen i Sanaa även för FN-flyg, om man inte kommer överens om att öppna den för befolkningen.
Förutom flygplatsen kommer man under mötet även att diskutera den svåra ekonomiska situationen för jemeniterna samt hur våldet kan trappas ned.
– Att hitta en politisk lösning blir inte lätt. Det här är personer som inte har pratat med varandra på 2,5 år. Men jag tror att vi kan komma överens vid bordet om att åtminstone prata politik, att se till så att sådant som fångutväxlingen blir av. Och sedan komma överens om när man ska träffas på nytt, sade Griffiths.
Aktörer saknas
Sedan en saudiskledd militärallians gav sig in i konflikten 2015 har den allt mer tagit formen av ett krig genom ombud. Men varken aktörerna som stödjer regeringssidan med flyganfall, eller Iran som anses backa rebellerna, finns med under samtalen. Griffiths vill dock inte se deras frånvaro som ett större problem.
– Jemeniterna bestämmer själva över sin framtid, sade han.
Abdulmalik al-Hajry, representant för rebellerna i Sanaa, som själva beskriver sig som Jemens legitima regering, hoppas att förhandlingarna kan bygga förtroende mellan båda sidor.
– På sikt måste vi också få till politiska förhandlingar som kan få ett slut på konflikten. Det är en fråga om legitimitet mellan Sanaa och Aden (där den internationellt erkända regeringen är baserad), säger han.
– Vi måste bygga en samlingsregering för det jemenitiska folket.
Sitter inte ihop
Samtalen i Sverige kommer troligtvis att pågå till omkring den 13 december, enligt uppgift till TT. Till en början väntas delegationerna sitta i olika rum – med FN-diplomater gående emellan dem.
Det var 2014 som Huthirebellerna, som vill ha ökat inflytande över hur Jemen styrs, tog kontroll över Sanaa. Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen och miljontals människor lider av akut hungersnöd. Aktuella siffror över konfliktens offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.
FN:s World Food Programme (WFP) vädjar till parterna att släppa fram leveranser av mat via hamnen i al-Hudaydah, varigenom 75 procent av landet matinförsel sker. Enligt WFP befinner sig över 15 miljoner personer i Jemen i en nödsituation på grund av matbrist.
– Tusentals jemenitiska barn är döende på grund av hungern, säger WFP:s talesperson Hervé Verhoosel till TT.
– I slutet av januari siktar vi på att försörja 12 miljoner människor i Jemen med mat. Det är människor som annars inte skulle ha någonting alls att äta. Så allvarlig är situationen.
(Mattias Mächs/TT)
(Tina Magnergård Bjers/TT)