Ett beslut I kammarrätten kan komma att förändra villkoren i svensk idrott. Vinner fäktförbundet rättstvisten fråntas Riksidrottsförbundet (RF) sannolikt uppdraget att fördela det statliga idrottsbidraget.
– Jag kan inte se hur vi ska kunna förlora det här, säger fäktförbundets ombud Per Palmström.
Han har varit vice ordförande i förbundet och även vice ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK). För några veckor sedan förlorade Palmström där med knapp marginal ordförandestriden mot Hans von Uthmann.
– Att jag hjälper fäktförbundet med den här processen hade betydelse, säger Palmström.
Inför valet blev han till och med ombedd av några av dem som stöttade honom att inte beröra ärendet eftersom det skulle ligga honom i fatet.
– Det visar hur känsligt det är att ifrågasätta idrottens arbetsformer och enighet. Man vill inte ens sätta sig in i vad frågan handlar om. Men frågan är alldeles för viktig för att släppa.
Fäktförbundet hävdar att RF inte uppfyller de krav som regeringen fastställt för att fördela det statliga stödet på runt 1,2 miljarder kronor per år.
– Det föreligger intressekonflikter och jäv som borde vara uppenbara för alla. Riksidrottsstyrelsen (RS) består uteslutande av personer som har en direkt koppling till ett specialförbund.
– RS ledamöter har alltså i uppdrag att ta tillvara både RF:s och den egna idrottens intressen. För mig är det uppenbart att det är en intressekonflikt, säger Palmström.
RF har dubbla roller. Det är dels en ideell paraplyorganisation för Sveriges största folkrörelse och samtidigt ett organ som genom myndighetsutövning fördelar statsbidrag till idrottsrörelsen. Sedan 1995 är det i lag reglerat att staten överlämnat ansvaret för fördelningen av det statliga idrottsstödet till RF.
För RF gäller dock andra regler än för vanliga myndigheter. Myndighetsbeslut kan normalt överklagas men i förordningen om det statliga idrottsstödet finns ett överklagandeförbud.
– Det är fel att man inte har rätt att överklaga ett beslut om hur skattebetalarnas pengar fördelas, säger Palmström och fortsätter:
– Regler om till exempel jäv tappar sin betydelse om det inte är möjligt att få saken prövad i domstol.
Fäktförbundet har utmanat RF genom att överklaga till förvaltningsrätten. Där nåddes en delseger i februari i år. Med hänvisning till artikel sex i Europakonventionen om mänskliga rättigheter beslutade förvaltningsrätten att åsidosätta överklagandeförbudet. Fäktförbundets överklagan prövades.
– Men utslaget blev sedan tyvärr till vår nackdel. Rätten menade att vi inte visat att det förelåg jäv och avslog överklagandet.
I förvaltningslagens paragraf 16 står bland annat att läsa: ”Den som för en myndighets räkning tar del i handläggningen på ett sätt som kan påverka myndighetens beslut i ärendet är jävig om det finns någon annan särskild omständighet som gör att hans eller hennes opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas” – Jag förstår inte hur politikerna kan blunda för intressekonflikterna i RS. Att staten godkänner det här förfarandet med skattemedel är obegripligt.
Fäktförbundet har överklagat förvaltningsrättens dom och väntar nu på prövningstillstånd från kammarrätten.
– Jag skulle bli förvånad om vi inte får det och jag har gott hopp om att vi sedan vinner målet.
Vilka ska då ta över ansvaret för fördelningen av statsbidraget?
– Man kan tänka sig att regeringen lägger uppdraget på en befintlig eller ny myndighet. Ett alternativ är att RF tillsätter ett oberoende organ.
– Jag har dock svårt att se hur det ska gå till. Men bara för att vi inom fäktningen pekar på ett problem innebär inte det att vi att vi också måste ha lösningen.
Förutom att han anser att jävsituationen är uppenbar menar Palmström att frågan är av yttersta vikt för många av RF:s 71 specialförbund.
– De stora kommersiella idrotterna lever i en annan värld. Det finns många som tycker att också de små idrotterna är viktiga men för att det ska finnas en fortsatt mångfald även på elitnivå krävs en starkare finansiering än nu.
Palmström poängterar att det är de små förbundens elitsatsningar som blir lidande när de offentliga pengarna riktas mot bredd och hälsa eller mot områden som inte kommer själva idrotten till del.
– De stora förbunden påverkas inte på samma sätt om regeringen öronmärker pengar för integration, idrott för äldre eller annat. Dessa förbund har stora kommersiella intäkter att lägga på sina elitsatsningar.
I likhet med många andra i svensk idrott efterlyser SOK:s tidigare vice ordförande ett större engagemang från staten vad gäller elitidrott.
– Det spelar ingen roll vilken regering vi har, alla är lika ointresserade.
Han ger ett exempel:
– Vid OS i Korea 2018 var jag värd för idrottsminister Annika Strandhäll. Enligt Strandhäll var elitidrotten viktig för regeringen. Jag påpekade då att elit inte nämndes i budgetpropositionens avsnitt om idrott. Samtidigt nämndes hbtq fem gånger, säger han och skyndar sig att tillägga:
– Missförstå mig inte, hbtq, integration och andra områden är viktiga för idrotten. Men det är elitidrotten också.
Fäktförbundet har till RF-stämman i Uppsala den 26–28 maj lämnat in en motion med förslag på hur svensk elitidrott ska utvecklas. I motionen, som författats av Palmström, riktas hård kritik mot hur RS hanterat frågan sedan stämman för två år sedan och mot statens ointresse.
– Det är bedrövligt att idrotten under alla år inte fått ihop det på ett bättre sätt.
Han skönjer en ljusning. Åtminstone i teorin.
– Fäktförbundet har kritiserat både RF och SOK för passivitet. Tack vare motionen har RF och SOK gått ihop och författat svar som visar på samförstånd. Jag upplever att båda känner lite stress i den här frågan och ja, vi får se om det kommer att hända någonting och hur det i så fall kommer att fungera i praktiken.
Vårt samtal glider över på SOK, dess förhållande till Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och hur det eventuellt kan påverka Sveriges möjligheter att få OS 2030.
Palmström har liksom fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg blivit i det närmaste paria i det internationella förbundets (FIE) toppskikt. FIE styrs i praktiken fortfarande av den uzbekiske oligarken Alisher Usmanov som förra året suspenderade sig själv. Det skedde när EU införde sanktioner mot Usmanov på grund av dennes nära samröre med Vladimir Putin.
Då Drakenberg på FIE:s kongress ifrågasatte om valet av Saudiarabien som värd för junior-VM föregåtts av den hållbarhetsutredning som alltid ska göras blev han utbuad av många ledamöter. Palmström anmälde ledamöternas uppförande till IOK.
På hemmaplan har politiker och allmänhet hyllat de två svenska ledarna för deras rakryggade hållning.
– Men inom idrotten har vi inte fått samma stöd. En del har ifrågasatt om vårt agerande är rätt metod, säger Palmström med bekymrad min.
– Numera skriver alla idrotter dokument om god verksamhetsstyrning. Men det är dåligt med tillämpningen. Varför skriva dem när de varken läses eller tilllämpas?
Palmström var nominerad som ordförande i SOK och Drakenberg som styrelseledamot. Båda ratades av valberedningen.
– Otto och jag har tagit upp frågor som uppfattas som obekväma. Hur mycket det spelade in i SOK-valet vet jag inte. Men att Otto inte var ett av valberedningen fyra namn till styrelsen är märkligt med tanke på hans engagemang i för idrotten viktiga frågor.
Utan Palmström och Drakenberg i styrelsen kommer IOK sannolikt att vara mer positivt till en eventuell svensk OS-ansökan.
IOK:s ordförande Thomas Bach har nära band till både Usmanov och Putin.
Vad är din uppfattning om Bach?
– Jag är kluven. Bach är en begåvad ledare som gjort mycket bra för IOK. Det är inte lätt att leda en stor global organisation med många motstridiga värderingar och intressen.
Men?
– Han har tappat kompassen. Den olympiska rörelsen är stark men Bach har inte använt styrkan för att styra rörelsen åt det goda hållet.
– Bach har hyllat Usmanov och i Peking-OS strödde han lovord över Kina. Det var onödigt.
Palmström menar att det krävs en kursändring.
– Den olympiska rörelsen är på väg åt fel håll och det finns risk att rörelsen krackelerar. Västerländskademokratier är emot sportwashing och ryssar på OS.
– Samtidigt har totalitära stater svårt att acceptera västerländska värderingar. Jag menar att IOK redan nu borde ha suspenderat Ryssland.
Hur ser du på en eventuell svensk OS-ansökan?
– Jag hoppas på ett OS i Sverige. Men jag har svårt att se hur det ska gå till. Hur skulle vi kunna ingå ett avtal om OS utan förbehåll att inte behöva släppa in ryssar? Det är ett förbehåll som IOK aldrig kommer att acceptera.