Rättegång i terrormål inleds
Bild från polisens förundersökning mot de åtalade männen. Foto: Säkerhetspolisen/Handout/TT


Tre män misstänks för att ha förberett ett terrorbrott i Sverige. De plus ytterligare tre män misstänks även för att ha skickat pengar till terrorgruppen IS.

Nu börjar rättegången mot de sex åtalade.

Förhandlingen, som kommer att pågå under tio dagar, inleds med åtalspunkten som rör "brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet". Just detta fall handlar om en 34-årig man, som ska ha skickat nära 18 000 kronor utomlands – pengar som skulle komma IS verksamhet till gagn, enligt åklagaren.

De tre som misstänks för förberedelse till terrorbrott, en 46-åring och en 30-åring från Uzbekistan och en 39-åring från Kirgizistan, ska ha skaffat stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Enligt Säkerhetspolisens utredning har de inblandade männen planerat brotten via chattappar som Telegram och Whatsapp. Åklagaren anser att samtalen styrker att tre av männen planerade ett terrorattentat samt att de har koppling till IS.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.

– Misstankarna mot min huvudman är fullständigt grundlösa. Det finns inget som helst rimligt skäl att väcka ett åtal mot honom, har 46-åringens advokat Thomas Olsson tidigare sagt till TT.

Männen står åtalade vid Solna tingsrätt men förhandlingen kommer att äga rum i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, där sådana som anses vara högriskmål hålls.

(TT)

Fakta

De sex terroråtalade

(TT)

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund