De tre terroråtalade har starka sympatier för IS
De tre huvudåtalade står åtalade för förberedelse till terroristbrott och finansiering till terrorgruppen IS. Foto: Polisen


I mer än ett års tid har de tre misstänkta terroråtalade männen planerat ett terrorattentat mot Sverige, enligt åklagaren. Samtidigt nekar två av dem att de sympatiserar med Islamiska staten. Men Doku, som har gått igenom material från polisen, visar att alla tre har starka sympatier för terrorgruppen.

De tre männen, David Idrisson, 46, Atabek Abdullaev, 39, och Umarov Bakhtiyor, 30, åtalas för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Ytterligare tre personer står åtalade för terrorfinansiering.

Åklagarens bevisning består bland annat av chattkonversationer och att de åtalade har köpt in mängder med kemikalier som kan användas för att tillverka bomber. I förundersökningen framgår det också att de tre huvudåtalade sympatiserar med IS. De har också haft regelbunden kontakt med personer i Syrien som ingår i terrorgruppen.

I Atabek Abdullaevs två telefoner återfinns flera bilder med IS-symboler och vapen. I hans dator har man även hittat propagandafilmer för terrorgruppen.

Han har också i sociala medier lagt upp bilder på Stockholms central, T-centralen, gallerian Mall of Scandinavia i Solna och korsningen Kungsgatan-Sveavägen i Stockholm, enligt Expressen. Han har även lagt ut bilder på ett barn som höjer fingret i luften, en känd symbol för Islamiska staten.

I chattar har Umarov Bakhtiyor sagt att han arbetar med medieproduktion för Islamiska staten. I en ljudfil säger han till en okänd person att han ”står till tjänst för insidan”.

Man har dessutom hittat 108 bilder och nio filmer i hans telefon som till stor del bestod av IS-propaganda och terrorgruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi.

När det gäller David Idrisson har man beslagtagit ett femtiotal filmer med våldsbejakande islamistiskt innehåll som till exempel självmordsbombare, brutala avrättningar och våldsbejakande predikanter.

Han har även bilder från attentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 samt på gärningsmannen Rakhmat Akilov. Dessutom har han bilder på dödade fångar.

Idrisson, Umarov och Abdullaev nekar i polisförhör till brottsmisstankarna mot dem. De åtalas för förberedelse till terroristbrott samt finansiering till Islamiska staten. Straffet, om de döms, är lägst fyra år i fängelse upp till livstid.

De tre andra männen, som är 34 år, 39 år och 24 år, åtalas för finansiering till IS. Alla nekar till anklagelser om terrorbrott. Rättegången börjar på måndag den 7 januari.