Det pågår i dag en politisk styrning som påverkar den konstnärliga friheten. Det visar en rapport från Myndigheten för kulturanalys, som nu rekommenderar regeringen, regioner och kommuner att se över styrningen.
Myndigheten för kulturanalys har gjort en översyn av den statliga bidragsgivningen på kulturområdet och av verksamhetsstyrningen inom regioner och kommuner. Rapporten ”Så fri är konsten”, som publicerades förra veckan, visar att det på statlig nivå finns exempel på politisk styrning som påverkar konstnärligheten på ett negativt sätt.
– I grunden handlar det om att de statliga bidragsgivarna, särskilt Kulturrådet, har ett stort ansvar för att integrera olika typer av perspektiv i sin verksamhet och att detta i viss utsträckning påverkar bidragsgivaren och sökande konstnärer och kulturskapare på ett sätt som inte är förenligt med idealet om konstnärlig frihet, säger Pelle Amberntsson, utredare på Myndigheten för kulturanalys, i ett pressmeddelande.
Den fria konsten hämmas
Rapporten visar också att verksamhetsstyrningen på regional och kommunal nivå riskerar att hämma den fria konsten. Detta då konstnärer och kulturinstitutioner, som söker bidrag, ofta förväntas att bidra till regionens utveckling, som exempelvis att främja dess tillväxt, hållbara utveckling och folkhälsa.
– De sökande tolkar i hög utsträckning sådana frågor som att de ska motivera hur de integrerar olika perspektiv i det konstnärliga innehållet. Utredningen visar också att bidragssökande konstnärer och kulturskapare är lyhörda och mottagliga för styrning, säger Amberntsson.
– Detta har troligtvis att göra med de osäkra ekonomiska förhållanden som dessa yrkesgrupper verkar under, vilket gör att det finns skäl för både politiker och tjänstemän att vara extra noggranna med hur de formulerar sig i sin kommunikation och information gentemot bidragssökande.
I rapporten konstaterar man att kopplingen till bidragsgivningen och bedömning av konstnärligt innehåll är tydligt märkbar ”i Kulturrådets arbete med jämställdhetsintegrering, hbtq-frågor och allas lika rättigheter och möjligheter”.
”Armlängds avstånd”
Mot bakgrund av rapporten rekommenderar Myndigheten för kulturanalys att utformandet och genomförandet av kulturpolitiken på olika nivåer nu ses över, tydliggörs och anpassas till idealet vad gäller konstnärlig frihet.
Man vill därför att regeringen i större utsträckning ser till att idealet om konstnärlig frihet blir mer vägledande i styrningen av de statliga bidragsgivarna på kulturområdet.
Vidare anser man att myndigheter bör ”avstå från skrivningar som kan tolkas som att särskilda perspektiv efterfrågas i det konstnärliga innehållet”.
Myndigheten för kulturanalys rekommenderar också regioner och kommuner att avstå från uppdrag, kriterier och olika satsningar där man efterfrågar vissa samhällseffekter såväl som särskilda ämnen eller perspektiv på det konstnärliga innehållet.
”I relation till principen om armlängds avstånd bör regioner och kommuner i större utsträckning använda sig av externa sakkunniga i bedömningsprocesser. De bör också se över möjligheterna att i större utsträckning inkludera icke-politisk representation i regionala och kommunala kulturinstitutioners styrelser.”
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!