Covid-19-pandemin och de efterföljande strikta restriktionerna visar att det finns stora möjligheter att använda rädsla för att genomföra ”Den stora omstarten” och en snabbare övergång till en grön omställning. Det säger Nicole Schwab, medlem i WEF:s verkställande kommitté.
Orden kommer från en nyupptäckt video som spelades in vid en paneldiskussion i Schweiz i juni 2020. Nicole Schwab som är dotter till Klaus Schwab, grundaren av Världsekonomiskt forum, WEF, konstaterar att pandemin har visat att saker kan förändras mycket snabbt när vi väl sätter igång och när folk känner en omedelbar fara för sin försörjning.
Hon säger också att pandemin visat att det tidigare systemet inte var hållbart.
Hon menar att pandemin och de dramatiska nedstängningarna som följde visar att man kan använda en liknande rädsla för att sätta miljöfrågor och kampen mot klimatförändringar i ekonomins centrum, i linje med WEF:s agenda.
”Därför kan jag se en fantastisk möjlighet att verkligen genomföra ’Den stora omstarten’ och använda dessa enorma penningflöden – använda de större möjligheter som beslutsfattarna har i dag – på ett sätt som inte varit möjligt tidigare, för att skapa en förändring som inte är gradvis utan något vi kan se tillbaka på och säga att det var då vi verkligen började sätta naturen i centrum av ekonomin”, säger Nicole Schwab.
”Den stora omstarten” av kapitalismen har ofta förespråkats av WEF och dess grundare Klaus Schwab.
Det som säljs in till allmänheten som ett löfte om jämlikhet och ekologisk hållbarhet är i själva verket ett brutalt angrepp på mänsklig värdighet och frihet.
Anthony Mueller tysk professor i ekonomi
Enligt en artikel som Schwab skrivit på WEF:s officiella webbplats måste världen ”bygga en helt ny grund för vårt ekonomiska och sociala system” annars finns risken att vi lämnar efter oss en värld som är ”ännu mindre hållbar, mindre jämlik och ännu bräckligare”.
”Den stora omstarten” är enligt honom en global återhämtningsplan som skulle styra marknaden mot mer rättvisa.
Enligt den ekonomiska post-covid-planen skulle regeringarna förbättra samordningen, genomföra reformer som skulle ”främja mer rättvisa resultat”, se till att investeringar främjar jämställdhet och hållbarhet baserat på ESG, Environmental, Social and Governance, och skapa en ”intressent-ekonomi”.
Schwab menar att man också ska utnyttja innovationerna från den fjärde industriella revolutionen för att stödja allmänhetens bästa. Särskilt genom att ta itu med hälsomässiga och sociala utmaningar.
De små detaljerna i ”Den stora omstarten” är dock fortfarande ganska vaga och har mött en del kritik. Vissa är rädda att premissen kommer att användas för att driva igenom radikal politik och beröva vanliga medborgare deras grundläggande rättigheter.
I november sade Michael Walsh, författare, filmskapare och redaktör, till The Epoch Times att ”Den stora omstarten” är en ”plan för att totalitarisera världen enligt vad plutokratin vill, vilket är färre människor och mindre rörlighet”.
Anthony Mueller, tysk professor i ekonomi som undervisar i Brasilien, skrev 2020 att den ekonomiska planen skulle resultera i ingen egendom och ingen integritet.
”Det som säljs in till allmänheten som ett löfte om jämlikhet och ekologisk hållbarhet är i själva verket ett brutalt angrepp på mänsklig värdighet och frihet. I stället för att använda den nya tekniken som ett instrument för förbättring, försöker ’Den stora omstarten’ att använda de tekniska möjligheterna som ett verktyg för förslavning. I denna nya världsordning är staten den enda ägaren av allt. Det är upp till vår fantasi att lista ut vem som kommer att programmera de algoritmer som hanterar distributionen av varor och tjänster”, skrev Mueller.
Den nyupptäckta videon med Nicole Schwab kommer samtidigt som experter varnar för ”skrämmande” ökande temperaturer. FN:s generalsekreterare António Guterres sade förra månaden att ”eran med en kokande värld har kommit” och talade om ”barn som sveps bort av monsunregn, familjer som flyr från lågorna och arbetare som kollapsar i stekande hetta”.
Under talet i juni 2020 sade Schwab att en av de viktigaste punkterna att reflektera över utgående från pandemin och nedstängningarna handlade om att engagera ungdomar för att få till stånd en förändring i tänkesättet kring klimatförändringar och miljöfrågor.
”Kan vi tänka oss, oss själva, som människor ... som en återställningsgeneration? Jag tror att det är dit vi måste komma. Jag tror också att det är möjligt, men att det kommer att krävas en hel del vilja, både politisk vilja och när det gäller näringslivets aktörer. Bryta med ’business as usual’ på ett mycket kraftfullt sätt och att säga att vi måste göra mycket svåra val.”
”Det finns kompromisser, men det här är vår chans ... och det handlar om risker, och det handlar om förmågan till återhämtning eftersom det som kommer blir ännu värre om vi inte gör det nu”, avslutade Schwab.