Ägg är ett av påskens populära inslag, både hönsägg till påskmiddagen och fyllda godisägg till barnen. En spännande men för de flesta svenskar förmodligen oprövad variant är de kinesiska teäggen. Dessa är mycket vanliga i Kina, både som färdkost och som tillbehör till andra maträtter.
Kinesiska teägg kokas först i vanligt vatten. Därefter krossar man skalen försiktigt, dock inte så hårt att skalet faller av, bara så att det spricker. Sedan kokar man dem igen tillsammans med kryddor eller teblad och soja. Det ger en intressant asiatisk smakupplevelse och en vackert marmorerad yta när man skalar dem.
Nedan recept har provats ut av teälskaren Linnea Robertsson, som är en inbiten tefantast och driver bloggen och tebutiken Tealovers.
Tillagning kinesiska teägg
6 st
- 3 msk teblad. Gärna mörka blad som Assam, Feng Huang Milan Dankong eller Lapsang, om man vill ha starkare smak.
- 1 msk soja
- vatten
Koka först äggen som vanligt i sju minuter. Låt svalna lite. Slå sprickor i skalet med en sked. Koka upp nytt vatten och tillsätt soja, teblad och ägg. Låt småkoka i 45-60 minuter. Se till att vattnet alltid täcker äggen. Låt vattnet svalna och skala sedan äggen. Servera dem som de är eller som tillbehör till någon maträtt.