Det georgiska parlamentets talman avgår efter de våldsamma protester som bröt ut sedan en rysk politiker talat i parlamentet.
– Det är inte förvånande att det väcker reaktioner, säger en expert till TT.
Minst 240 demonstranter och poliser har skadats i samband med protesterna, enligt landets hälsodepartement. Polis använde sig av gummibeklädda kulor och tårgas mot demonstranterna och 102 personer har vårdats på sjukhus för sina skador, uppger hälsodepartementet. Drygt 300 personer har gripits, enligt polisen.
Protesterna bröt ut i torsdags sedan den ryske parlamentsledamoten Sergej Gavrilov talat i parlamentet, något som anses mycket kontroversiellt. Nu avgår parlamentets talman Irakli Kobakhidze.
Tumult inne i parlamentet
– En stor majoritet av det georgiska folket betraktar Ryssland som ockupationsmakt. Gavrilovs närvaro är det som provocerat fram en reaktion, och att det rimligtvis måste ha skett med regeringens godkännande, säger Martin Kragh, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Den ryske politikern Sergej Gavrilov var på besök vid ett internationellt parlamentariskt forum för kristet ortodoxa länder.
Hans besök skapade tumult både inne och utanför parlamentet. På gatorna utanför parlamentet samlades omkring 10 000 personer och viftade med EU-flaggor och ropade slagord mot Ryssland. Samtidigt försökte tusentals storma parlamentsbyggnaden.
Rysslands inflytande i Georgien är en politiskt känslig fråga. Landet, som är allierat med USA, förlorade också i ett kort krig mot Ryssland 2008. De två länderna har inte haft några diplomatiska kontakter sedan dess. Att reaktionerna blivit så omfattande finns det därför förklaringar till, menar Martin Kragh.
Oppositionen kräver nyval
– Det har varit protester till och från vid olika tillfällen i georgisk nutidshistoria. Det som gav upphov till protesterna nu var att den ryska företrädaren tilläts äntra talmansstolen i parlamentet. Det är inte förvånande att det väcker reaktioner och den georgiska regeringen måste ha förutsett att det skulle komma reaktioner.
Och att ryska politiker bjudits in till just ett forum för kristet ortodoxa länder är ingen slump, menar han.
– Det är det enda etablerade forumet som Kreml har tillgång till där de kan göra anspråk på någon typ av historisk samhörighet med länder som Georgien. Det blir svårare och svårare politiskt och ekonomiskt allt eftersom dessa länder vänder sig mot väst, EU och även Kina. För att behålla inflytande i regionen har Ryssland i flera års tid använt sig av institutioner som på olika sätt är kopplade till den ortodoxa kyrkan, säger Martin Kragh.
Georgiska oppositionsledare har sagt att de kommer att fortsätta att demonstrera tills parlamentet är upplöst och nyval hålls. En koalition av oppositionspartier kräver också inrikesministerns avgång.
"Russofobisk provokation"
Kreml har fördömt protesterna i Georgien och kallar dem för en "russofobisk provokation". Ryssland anklagar också Georgiens opposition för att försämra banden mellan Ryssland och Georgien.
Georgiens president Salome Zurabisjvili kallade å sin sida Ryssland för "en fiende och ockupant" sent i torsdags.
Martin Kragh tror inte att ländernas relation kommer att försämras på grund av de senaste händelserna.
– Nej, den relationen är vad den är sedan 2008 när Ryssland gick in militärt i Georgien. Utan det är ett uttryck för hur relationen polariserar också det georgiska samhället inifrån, säger han.
(Britta Kramsjö/TT)