Protester i Minsk trots hot om skarpa skott
Demonstranter protesterar mot den belarusiska regimen på söndagen. Foto: AP/TT


Över 100 regimkritiker har gripits i samband med demonstrationer i Belarus huvudstad Minsk, uppger regeringen. Protesterna sker trots hot från polisen om att skarpa skott kan avlossas.

Den belarusiska oppositionen kräver sedan det starkt kritiserade presidentvalet den 9 augusti att den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko avgår.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, manar till fortsatt fredliga protester.

"Vi slutar först när varje politisk fånge frigetts, när rättsväsendet börjar försvara folket och rättsstaten och då rättvisa val åter hålls i Belarus", skriver hon i ett uttalande.

Ryska nyhetsbyrån Interfax, som rapporterar om ljud som bedöms vara chockgranater som exploderar, uppskattar att omkring 30 000 människor gett sig ut för att demonstrera på söndagen.

Det innebär att många trotsar polisens hot om att använda dödligt våld mot demonstranter. I veckan sade en högt uppsatt polisföreträdare i belarusisk statlig tv att skjutvapen med skarp ammunition kan komma att användas mot oppositionella som demonstrerar framöver.

Över 13 000 människor har gripits i Belarus efter valet, däribland en rad tongivande oppositionsledare, och många rapporter finns om misshandel och tortyr i polisarrester och häkten.

EU har enats om sanktioner mot Belarus och har uttalat att Lukasjenko inte längre betraktas som landets rättmätige president.

(TT-AFP-Reuters)

Fakta

Protesterna i Belarus

(TT)

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Valet var enligt bedömare inte demokratiskt. Oppositionsledare greps före valet och det finns en rad rapporter om valfusk.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.