Minst 700 personer greps i samband med demonstrationerna i Belarus i söndags. Många som greps var journalister och landets pressade mediebransch gör ett nödanrop.
Åtminstone 26 personer som gripits vid protesterna var journalister och enligt inrikesdepartementet misstänks de för olydnad mot polismakten.
Sedan presidentvalet har journalister gripits fler än 230 gånger i landet, enligt tre stora branschorganisationer, bland dem det belarusiska journalistförbundet. I ett öppet brev skriver de att en redan tidigare svår situation för journalister har blivit katastrofal. I över 50 fall har journalister blivit misshandlade av rättsväsendet, skriver de. Vissa uppges ha blivit utsatta för tortyr och mycket utrustning och material har beslagtagits eller förstörts.
I början av protesterna stängde myndigheterna tillgången till internet under en tid. En av landets största oberoende nyhetskällor, sajten Tut.by, har blivit av med ett slags licens som krävs för att få arbeta journalistiskt vid större händelser i landet. I september greps chefredaktören för den oberoende nyhetssajten Nasja Niva efter publiceringen av en artikel om övervåld.
Vid söndagens protester använde polisen vattenkanoner och sköt gummikulor, enligt människorättsorganisationen Vjasna. Precis som vid tidigare protester finns det uppgifter om övervåld. Av de över 700 som greps hålls majoriteten fortfarande i förvar i väntan på nya besked från rättsväsendet.
(Martin Mederyd Hårdh/TT)