Prodemokratiska journalister gripna i Hongkong
Polisen griper Ryan Law, chefredaktör för den prodemokratiska tidningen Apple Daily i Hongkong den 17 juni 2021. Totalt har elva medarbetare på tidningen gripits. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT


Polisen i Hongkong har ännu en gång slagit till mot den numera nedlagda prodemokratiska tidningen Apple Daily. Tre av tidningens journalister greps på onsdagen.

Redaktören Lam Manchung greps i sitt hem i gryningen, enligt uppgifter till den lokala nyhetssajten Citizen News. Polisen beslagtog hans datorer och mobiltelefoner. Senare på dagen greps ytterligare två av Apple Dailys journalister, som tidigare släppts mot borgen. De gripna journalisterna anklagas för "samarbete med utländsk makt" enligt Hongkong-polisen.

Gripandena skedde med hänvisning till den nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking. Apple Daily publicerade sitt sista nummer i juni, efter att tidningens chefer gripits och dess tillgångar frusits. Myndigheterna anser att tidningen stöttar internationella sanktioner mot Kina, något som blev olagligt när säkerhetslagen infördes.

Tidningens ägare Jimmy Lai, sitter i fängelse och har tillsammans med två andra chefer anklagats för "konspiration". De riskerar livstid om de fälls. Totalt har elva medarbetare på Apple Daily gripits.

Journalistorganisationen Hong Kong Journalists Association uttryckte "indignation och chock" över onsdagens gripanden. Enligt organisationen är den relativt omfattande press- och yttrandefrihet som har rått i Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997 "i spillror". Den nationella säkerhetslagen anses kunna omfatta i princip vad som helst som misshagar den politiska ledningen i Peking.

I ytterligare ett slag mot de fria medierna har Hongkongs public service-tv RTHK stiftat strikta regler om hur de anställda får tala om Taiwan. Det är nu förbjudet att omnämna Taiwans ledare som "president", eller att referera till öns "regering". Kina anser att det demokratiska Taiwan, i praktiken en självstyrande stat, är en del av folkrepubliken och säger sig planera att någon gång återta ön.

(TT-AFP)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!