Trycket ökar på riksdagens talman att föreslå en regeringsbildare som vill ta på sig rollen som statsminister.
Både Liberalerna och Centerpartiet vill nu ha ett namn på bordet.
Partiledarna ska på tisdagen åter ha enskilda samtal med talmannen Andreas Norlén (M) för att försöka hitta en ny regering. Den här gången har samtalen kortats ned till 25 minuter.
I förra veckan fick partiledarna ge sin syn på läget över en kopp kaffe. Efteråt kom alla ut och upprepade, i stort, det de sagt hela valrörelsen. Det fanns då inte tillräckligt stöd för att vare sig Moderatledaren Ulf Kristersson eller Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister i en ny regering.
Krav på nästa steg
Enligt uppgift till TT ska talmannen denna gång ge partiledarna sin version av vad han fått höra i första rundan och vad han drar för slutsatser av det.
Liberalernas ledare Jan Björklund uppgav i fredags att han vill att talmannen nu ger en av partiledarna i uppdrag att för samtal med de övriga för att sondera terrängen för en ny regering. Det behövs, enligt honom, för att få i gång blocköverskridande samtal.
– Ska man förhandla sakfrågor kan det inte ledas av talmannen, det måste ledas av partiledarna och talmannen pekar ut en regeringsbildare att leda de samtalen, sade Björklund.
Enligt uppgift till TT från Centerpartiet vill också C att en person utses i och med tisdagens runda. Både C och L vill att Moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget.
Tvingas tacka ja?
Kristdemokraterna och Moderaterna har ännu inte fört fram någon begäran om att talmannen omgående ska utse en av partiledarna till att börja sondera. Men de vill självfallet att det blir Kristersson.
En högt placerad källa i Kristdemokraterna tror dock att talmannen inom kort kommer att ge Moderatledaren uppdraget att utreda om han kan bilda en regering. En effekt av det vore, enligt källan, att Socialdemokraterna och Stefan Löfven tvingas att tacka ja till Alliansens hittills ratade inbjudan om samtal över blockgränsen.
– Det här kommer att pågå till dess att Socialdemokraterna inser att Alliansen tänker hålla ihop, säger kristdemokraten.
Inget stödparti
Förväntningarna på att Socialdemokraterna skulle ändra sin hållning till en Alliansregering verkar dock inte över sig stora. Löfven har vid flera tillfällen avfärdat S som "stödparti" till en Alliansregering med "glöm det" eller att det är en "absurd" tanke.
En Alliansregering utan stöd från S skulle bli beroende av Sverigedemokraterna, eftersom de rödgröna partierna har 144 riksdagsmandat jämfört med Alliansens 143.
Både C och L har sagt att de inte kommer att sitta i en regering som är beroende av SD:s stöd och vill därför ha blocköverskridande samarbete med framför allt S.
(Lars Larsson/TT)