Statsminister Stefan Löfven (S) röstades ned av oppositionen i riksdagens statsministeromröstning.
Han ska nu lämna in sin avskedsansökan till talmannen.
Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Tre ledamöter var frånvarande.
Hade Löfven fått färre än 175 röster emot sig hade han klarat sig. Men Alliansen och Sverigedemokraterna hade tillsammans 204 röster.
– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför omröstningen.
"Lätt att rösta ned"
Socialdemokraternas Anders Ygeman uppgav att det "må vara lätt att rösta ned en regering", men att det blir svårare att tillsätta en ny utan stöd från Sverigedemokraterna. Han ansåg att det rimliga är att Löfven som ledare för det största partiet fortsätter som statsminister.
– En statsminister från det näst största partiet i det minsta blocket kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna i varje blockskiljande omröstning, sade Ygeman.
Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby gick upp i talarstolen och anklagade Alliansen för att vilja avsätta Löfven utan att ha ett alternativ.
– Det är djupt oansvarigt, sade hon.
Sitter kvar
Efter att Löfven röstats ned i riksdagen ska han lämna in sin avskedsansökan till riksdagens talman Andreas Norlén. Talmannen väntas be Löfven stanna kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda.
En övergångsregering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.
Statsministeromröstningen är startskottet för komplicerade regeringsförhandlingar. De inleds med att talmannen träffar partiledarna en och en för att sedan ge uppdraget att bilda regering till den som har bäst förutsättningar för det. När de samtalen inleds har talmannen ännu inte gett besked om. Det kommer dock att ske mycket snart.
När regeringsbildaren, sannolikt efter flera veckor, redogör för läget hos talmannen, kan talmannen därefter inför riksdagen föreslå att den partiledaren utses till statsminister.
Godkänns inte statsministerkandidaten av riksdagen har talmannen ytterligare tre försök på sig. Därefter ska extraval utlysas.
"Recept för kaos"
Stefan Löfven fick frågan inför omröstningen om hur det känns att bli nedröstad.
– Det är helt enligt demokratins regler, sade han.
Efter omröstningen i kammaren samlades Alliansledarna utanför för att prata med media.
– Vi tog ett viktigt steg och ett nödvändigt steg för den process som nu börjar. Vi gjorde exakt det vi sa att vi skulle göra, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att Alliansens agerande är ett "recept för kaos".
Sverigedemokraternas gruppledare såg annorlunda på att riksdagen röstat ned Löfven.
– Äntligen, sade Mattias Karlsson.
(TT)