I dag på tisdagen klockan 9.30 röstar riksdagen om statsministerposten.
Inget tyder på att Stefan Löfven får sitta kvar. Omröstningen blir i stället startskottet för det svåra arbetet för att få till en ny regering.
Allianspartierna och Sverigedemokraterna har sagt att de ska rösta bort Löfven. De har tillsammans 205 röster i riksdagen, en klar majoritet.
Talmannen Andreas Norlén kommer därefter att börja arbetet med att få till en regering.
– Det grundläggande kravet är att statsministern tolereras av riksdagen. Det innebär att 175 ledamöter i riksdagen inte får rösta nej, sade Norlén efter att han valts igår.
Fyra förslag
Talmannen ska efter det att regeringen avgått prata med företrädare för de olika partierna och de vice talmännen, som är tre stycken, för att hitta en ny regering som kan få stöd i riksdagen.
När talmannen lägger fram förslaget på ny statsminister uppger han samtidigt vilka partier som ska ingå i regeringen. Sedan röstar riksdagen. Om förslaget inte går igenom gör talmannen ett nytt försök, vilket aldrig inträffat hittills. Talmannen kan lägga fram sammanlagt fyra förslag. Godkänns ingen av dem ska extraval hållas.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, tror att det bara blir en talmansrunda.
– Den svenska traditionen för regeringsbildningar är att talmannen inte går fram med ett alternativ som han inte tror får riksdagens gillande. Därför tror jag att det kanske bara till slut blir en gång som talmannen går fram, säger han till P1 Morgon i Sveriges Radio.
Behöver stöd
Allianspartierna ser det som självklart att uppdraget att bilda regering ska ges till Moderatledaren Ulf Kristersson, men Alliansen har inte majoritet i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT nu på morgonen att M-ledaren inte kan få till en regering utan att vända sig till SD.
– Vill Ulf Kristersson bli statsminister så kan det egentligen bara ske med min hjälp, säger han.
Och enligt Åkesson är inte Alliansen ett regeringsalternativ.
– Det finns ju knappt något som är Alliansen längre. De är inte överens om särskilt mycket, säger han till SVT.
Även om Löfven blir bortröstad kommer han att leda en övergångsregering i väntan på en ny. Den har i princip samma befogenheter som en vanlig regering men i praktiken tas bara beslut i sådant som är pågående sedan tidigare.
(TT)