USA:s utrikesminister Mike Pompeo besöker Vitryssland i ett försök att stärka banden mellan länderna. Samtidigt är förhållandet mellan Minsk och Ryssland ansträngt.
Både EU och USA har kritiserat den auktoritära regimen och bristerna i mänskliga rättigheter i landet som styrts av Alexandr Lukasjenko sedan 1994. Men västvärlden har lyft många av sina sanktioner sedan Lukasjenko släppt politiska fångar och visat större tolerans för oppositionen.
Förhållandet förbättrades också efter Rysslands annektering av Krim 2014, något som Vitryssland vägrade erkänna.
Nu planerar Vitryssland och USA att åter ha ambassadörer i de respektive länderna efter ett uppehåll på tio år.
Buffert mot väst
Ryssland ser Vitryssland som en buffertzon mot västvärlden och har stöttat Lukasjenko med lån och energisubventioner. Förhållandet mellan länderna började knaka i fogarna när de inte kunde enas om ett oljekontrakt för 2020. Det förvärrades sedan av en gränstvist där Lukasjenko beskyllde Kreml för att försöka skrämma till en union med Ryssland.
USA har däremot just plockat bort Vitryssland från länderna med reseförbud efter att tidigare ha gett signaler om att landet kunde hamna på listan.
Mänskliga rättigheter
Pompeo är den högst uppsatte representant för USA som besökt Vitryssland på mer än tjugo år. Han sade vid ett möte med Lukasjenko att Washington snart kommer att utse en ny ambassadör, men tillade att USA kommer att fortsätta att driva på för mänskliga rättigheter samtidigt som man odlar sina finansiella kontakter.
(TT-Reuters)