loading




Utrikesminister Mike Pompeo håller en presskonferens på Utrikesdepartementet i Washington, den 7 januari 2020. Foto: Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times
Utrikesminister Mike Pompeo håller en presskonferens på Utrikesdepartementet i Washington, den 7 januari 2020. Foto: Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times
Utrikes

Pompeo om kommunismens Kina: ”Vår tids centrala hot”

Bowen Xiao

USA:s utrikesminister Mike Pompeo mötte nyligen brittiska ledare i London för att upprepa USA:s oro kring att låta Kinas Huawei få spela en roll i de brittiska kommunikationsnätverken. Vid mötet beskrev han kinesiska kommunistpartiet som det största hotet i nutid.

Pompeo sade att USA och Storbritannien kommer att bibehålla och stärka sin relation efter att Storbritannien lämnat EU.

Under deltagandet i en tankesmedja den 30 januari, där även brittiske utrikesministern Dominic Raab talade, sade Pompeo att han anser att kinesiska kommunistpartiet är ”vår tids centrala hot”, och uppmanade USA och dess bundsförvanter att säkerställa tillräcklig militär och teknologisk styrka för att säkerställa att det här århundradet styrs av västerländska principer.

– När man tillåter medborgarnas information eller information som rör landets säkerhet att gå igenom ett nätverk som kinesiska kommunistpartiet har tillgång till enligt lag, så utgör det en risk, sade Pompeo till reportrar vid evenemanget Policy Exchange, innan mötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Tidigare sade en talesperson för USA:s utrikesdepartement till The Epoch Times att de var ”besvikna” över Storbritanniens beslut och att det inte fanns ”något säkert alternativ för opålitliga säljare att kontrollera någon del av ett 5G-nätverk”. Under Pompeos tvådagarsbesök i London sade han till reportrar att ”det finns också en chans” för Storbritannien att tänka om kring beslutet.

Pompeo betonade att han förväntar sig att oro kring Huawei kan hanteras när det kommer fler detaljer kring vilka gränser som kommer att sättas för företaget, och med kommunikationsteknologins vidare utveckling. Han visade dock ingen uppmjukning i sitt motstånd mot att använda Huawei, och hänvisar till nationell säkerhet.

Johnson gav den 28 januari en begränsad roll för Huawei i Storbritanniens 5G-nätverk.

”Underminerar Storbritanniens digitala självständighet”

Robert J Bunker, forskare och professor vid U.S. Army War Colleges institut för strategiska studier sade att det att tillåta komponenter från Huaweis teknologi i Storbritanniens 5G-nätverk är att bjuda in skadlig programvara.

”Sådana accesspunkter – även om de ligger utanför de kritiska sektorerna i 5G-nätverket – kan utnyttjas senare för hacking, infiltration, underrättelseövervakning, och i kontrollsyften”, sade han till The Epoch Times via e-mail.

”Västerländska länder talar om 'riskhantering' av Huawei-kontrakt, men de kommer in långt över sina huvuden eftersom Kina i vissa högteknologiska områden, som artificiell intelligens och kvantprogrammering, inklusive säkerhet, är långt mer avancerad än Storbritannien.”

Han säger att USA inte överskattar det hot som Kinas Huawei utgör, med tanke på regimens ”direkta fientlighet mot den liberala, demokratiska statsformen”.

Han säger att detta skulle ”underminera Storbritanniens digitala självständighet i det långa loppet” där Kina får fördelar i form av underrättelse.

”Storbritannien borde ta till sig den här varningen”, tillade Bunker.

Storbritanniens beslut går även långt bortom att ”låta räven vakta hönshuset”, enligt Bunker.

”Istället ger de 'räven' befogenhet att bygga komponenter till det och bädda in hemliga ingångar i det. Istället för att förlora en höna eller två, läggs här grunden för en framtida masslakt”, sade Bunker.

Huawei klassificeras av Storbritannien som en ”högrisk-säljare”, med innebörden att det kommer att exkluderas från den känsliga kärnan där data bearbetas, och blockeras från alla kritiska nätverk och känsliga platser, som militärbaser. Som högriskföretag skulle dess inblandning hållas till 35 procent.

Washington har upprepade gånger varnat för att Huawei – grundat 1987 av en före detta ingenjör vid den kinesiska regimens Folkets befrielsearmé – är en förlängning av den kinesiska staten och att det assisterar kinesisk underrättelsetjänst i att stjäla hemligheter. Huawei förnekar alla anklagelser.

– Jag är säker på att våra två länder kommer att hitta ett sätt att arbeta tillsammans för att lösa den här skillnaden, sade Pompeo och tillade att underrättelsealliansen Five Eyes kommer att finnas kvar.

Pompeo sade att den ”speciella relationen”, en term som används för att beskriva den nära relationen mellan Storbritannien och USA, är vid god hälsa och att han vill prioritera ett handelsavtal efter Brexit med Storbritannien.

– Den tidigare administrationen hade inställningen att om Storbritannien tog det här beslutet skulle de hamna efter – vi avser att sätta Storbritannien längst fram, sade han.

Pompeo sade till reportrar att USA vill klargöra för världens länder ”att vi tror att släppa in Huawei-teknologi var som helst i systemet är mycket, mycket svårt att mildra och därför inte värt risken”.

– Men genom att gå framåt tillsammans för att säkerställa att nästa generations teknologi är rätt, säker och drivs enligt västerländska värden och system, så kommer vi att komma tillrätta, sade han.

USA har arbetat för att deras europeiska samarbetsländer ska blockera Huawei med tanke på farhågor att de ska tvingas hjälpa med elektronisk avlyssning, efter att Peking antog en lag 2017 som tvingar kinesiska organisationer att samarbeta med nationell underrättelsetjänst. Amerikanska tjänstemän är också oroliga över att 5G-nätverk kan bli starkt beroende av mjukvara, vilket gör dem sårbara, och man har upprepade gånger varnat för att de kommer att överväga att dela underrättelseinformation med samarbetsländer som använder Huawei.

Huawei förnekade även en rapport den 29 januari som hävdar att den tyska regeringen har bevis för att företaget har samarbetat med den kinesiska underrättelsetjänsten.

”Huawei Technologies har aldrig, och kommer aldrig, göra någonting för att kompromissa med säkerheten hos dess kunders nätverk och data”, sade det kinesiska företaget som svar på rapporten i den tyska tidningen Handelsblatt.

I rapporten citeras ett konfidentiellt dokument från utrikesdepartementet, som en ”rykande pistol” som visade att kinesiska företag är opålitliga partners för att bygga nästa generationens 5G-nätverk. Informationen delades av amerikanska tjänstemän.

För närvarande är Huawei världens största producent av telekomutrustning, där The Wall Street Journal rapporterar att dess tillväxt är resultatet av 75 miljarder dollar i statligt stöd, vilket har hjälpt företaget att ligga lägre i pris än konkurrenterna. Storbritannien argumenterar att man genom att exkludera Huawei skulle försena 5G-lanseringen och ge konsumenterna en ökad kostnad.

Amerikanska tjänstemän har den senaste tiden talat ut allt mer om länder som ”öppnar sina armar” för kinesiska företag för avgörande infrastruktur, så som artificiell intelligens och 5G.

Amerikanska lagstiftare svarar

Ett antal amerikanska lagstiftare har uttryckt besvikelse över det brittiska beslutet, och flera har önskat en genomgång av dess underrättelsesamarbete med Storbritannien.

”Att tillåta Huawei att … bygga Storbritanniens 5G-nätverk idag är som att låta KGB bygga deras telefonnätverk under kalla kriget”, skrev senator Tom Cotton i ett uttalande.

”Kinesiska kommunistpartiet kommer nu att ha en hållhake för att bedriva genomgående spionage mot det brittiska samhället och har ökat sitt ekonomiska och politiska inflytande över Storbritannien.”

Senator Marco Rubio skrev i ett tidigare e-mail till The Epoch Times att det ”förledda” beslutet förbiser den ”avsevärda omkostnaden som krävs för att mildra risken med Huaweis inblandning”.

”Medan kinesiskt understöd sänker prislappen på Huawei i början så är de långsiktiga kostnaderna för säkerhet och allierades tillit höga”, sade Rubio och tillade att USA borde omvärdera det ekonomiska samarbetet, liksom underrättelsearbetet med Storbritannien.

Rubio, Cotton och senator John Cornyn har nyligen skickat en ”genuin vädjan” till Johnson där de uppmanar honom att utesluta Huawei från Storbritanniens 5G-infrastruktur.

Senator Mark Warner, vice ordförande för senatens underrättelsekommitté, sade i ett uttalande att han var ”besviken” över beslutet, och tillade att USA är fortsatt beslutsamma i att arbeta med sina samarbetsländer, som Storbritannien, för att bygga alternativ till Huawei.

Senator Ben Sasse uttryckte sig mer direkt:

”Här är den tragiska sanningen: vår speciella relation är mindre speciell nu när Storbritannien har omfamnat Huaweis övervakningskommunister. Margaret Thatcher skrev aldrig på något med KGB under kalla kriget för att spara några slantar”, sade han i ett uttalande.

Epoch Times reporter Cathy He, The Associated Press, och Reuters bidrog till rapporteringen.

Följ Bowen på Twitter @BowenXiao_

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading




Utrikesminister Mike Pompeo håller en presskonferens på Utrikesdepartementet i Washington, den 7 januari 2020. Foto: Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times
Utrikesminister Mike Pompeo håller en presskonferens på Utrikesdepartementet i Washington, den 7 januari 2020. Foto: Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times
Utrikes

Pompeo om kommunismens Kina: ”Vår tids centrala hot”

Bowen Xiao

USA:s utrikesminister Mike Pompeo mötte nyligen brittiska ledare i London för att upprepa USA:s oro kring att låta Kinas Huawei få spela en roll i de brittiska kommunikationsnätverken. Vid mötet beskrev han kinesiska kommunistpartiet som det största hotet i nutid.

Pompeo sade att USA och Storbritannien kommer att bibehålla och stärka sin relation efter att Storbritannien lämnat EU.

Under deltagandet i en tankesmedja den 30 januari, där även brittiske utrikesministern Dominic Raab talade, sade Pompeo att han anser att kinesiska kommunistpartiet är ”vår tids centrala hot”, och uppmanade USA och dess bundsförvanter att säkerställa tillräcklig militär och teknologisk styrka för att säkerställa att det här århundradet styrs av västerländska principer.

– När man tillåter medborgarnas information eller information som rör landets säkerhet att gå igenom ett nätverk som kinesiska kommunistpartiet har tillgång till enligt lag, så utgör det en risk, sade Pompeo till reportrar vid evenemanget Policy Exchange, innan mötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Tidigare sade en talesperson för USA:s utrikesdepartement till The Epoch Times att de var ”besvikna” över Storbritanniens beslut och att det inte fanns ”något säkert alternativ för opålitliga säljare att kontrollera någon del av ett 5G-nätverk”. Under Pompeos tvådagarsbesök i London sade han till reportrar att ”det finns också en chans” för Storbritannien att tänka om kring beslutet.

Pompeo betonade att han förväntar sig att oro kring Huawei kan hanteras när det kommer fler detaljer kring vilka gränser som kommer att sättas för företaget, och med kommunikationsteknologins vidare utveckling. Han visade dock ingen uppmjukning i sitt motstånd mot att använda Huawei, och hänvisar till nationell säkerhet.

Johnson gav den 28 januari en begränsad roll för Huawei i Storbritanniens 5G-nätverk.

”Underminerar Storbritanniens digitala självständighet”

Robert J Bunker, forskare och professor vid U.S. Army War Colleges institut för strategiska studier sade att det att tillåta komponenter från Huaweis teknologi i Storbritanniens 5G-nätverk är att bjuda in skadlig programvara.

”Sådana accesspunkter – även om de ligger utanför de kritiska sektorerna i 5G-nätverket – kan utnyttjas senare för hacking, infiltration, underrättelseövervakning, och i kontrollsyften”, sade han till The Epoch Times via e-mail.

”Västerländska länder talar om 'riskhantering' av Huawei-kontrakt, men de kommer in långt över sina huvuden eftersom Kina i vissa högteknologiska områden, som artificiell intelligens och kvantprogrammering, inklusive säkerhet, är långt mer avancerad än Storbritannien.”

Han säger att USA inte överskattar det hot som Kinas Huawei utgör, med tanke på regimens ”direkta fientlighet mot den liberala, demokratiska statsformen”.

Han säger att detta skulle ”underminera Storbritanniens digitala självständighet i det långa loppet” där Kina får fördelar i form av underrättelse.

”Storbritannien borde ta till sig den här varningen”, tillade Bunker.

Storbritanniens beslut går även långt bortom att ”låta räven vakta hönshuset”, enligt Bunker.

”Istället ger de 'räven' befogenhet att bygga komponenter till det och bädda in hemliga ingångar i det. Istället för att förlora en höna eller två, läggs här grunden för en framtida masslakt”, sade Bunker.

Huawei klassificeras av Storbritannien som en ”högrisk-säljare”, med innebörden att det kommer att exkluderas från den känsliga kärnan där data bearbetas, och blockeras från alla kritiska nätverk och känsliga platser, som militärbaser. Som högriskföretag skulle dess inblandning hållas till 35 procent.

Washington har upprepade gånger varnat för att Huawei – grundat 1987 av en före detta ingenjör vid den kinesiska regimens Folkets befrielsearmé – är en förlängning av den kinesiska staten och att det assisterar kinesisk underrättelsetjänst i att stjäla hemligheter. Huawei förnekar alla anklagelser.

– Jag är säker på att våra två länder kommer att hitta ett sätt att arbeta tillsammans för att lösa den här skillnaden, sade Pompeo och tillade att underrättelsealliansen Five Eyes kommer att finnas kvar.

Pompeo sade att den ”speciella relationen”, en term som används för att beskriva den nära relationen mellan Storbritannien och USA, är vid god hälsa och att han vill prioritera ett handelsavtal efter Brexit med Storbritannien.

– Den tidigare administrationen hade inställningen att om Storbritannien tog det här beslutet skulle de hamna efter – vi avser att sätta Storbritannien längst fram, sade han.

Pompeo sade till reportrar att USA vill klargöra för världens länder ”att vi tror att släppa in Huawei-teknologi var som helst i systemet är mycket, mycket svårt att mildra och därför inte värt risken”.

– Men genom att gå framåt tillsammans för att säkerställa att nästa generations teknologi är rätt, säker och drivs enligt västerländska värden och system, så kommer vi att komma tillrätta, sade han.

USA har arbetat för att deras europeiska samarbetsländer ska blockera Huawei med tanke på farhågor att de ska tvingas hjälpa med elektronisk avlyssning, efter att Peking antog en lag 2017 som tvingar kinesiska organisationer att samarbeta med nationell underrättelsetjänst. Amerikanska tjänstemän är också oroliga över att 5G-nätverk kan bli starkt beroende av mjukvara, vilket gör dem sårbara, och man har upprepade gånger varnat för att de kommer att överväga att dela underrättelseinformation med samarbetsländer som använder Huawei.

Huawei förnekade även en rapport den 29 januari som hävdar att den tyska regeringen har bevis för att företaget har samarbetat med den kinesiska underrättelsetjänsten.

”Huawei Technologies har aldrig, och kommer aldrig, göra någonting för att kompromissa med säkerheten hos dess kunders nätverk och data”, sade det kinesiska företaget som svar på rapporten i den tyska tidningen Handelsblatt.

I rapporten citeras ett konfidentiellt dokument från utrikesdepartementet, som en ”rykande pistol” som visade att kinesiska företag är opålitliga partners för att bygga nästa generationens 5G-nätverk. Informationen delades av amerikanska tjänstemän.

För närvarande är Huawei världens största producent av telekomutrustning, där The Wall Street Journal rapporterar att dess tillväxt är resultatet av 75 miljarder dollar i statligt stöd, vilket har hjälpt företaget att ligga lägre i pris än konkurrenterna. Storbritannien argumenterar att man genom att exkludera Huawei skulle försena 5G-lanseringen och ge konsumenterna en ökad kostnad.

Amerikanska tjänstemän har den senaste tiden talat ut allt mer om länder som ”öppnar sina armar” för kinesiska företag för avgörande infrastruktur, så som artificiell intelligens och 5G.

Amerikanska lagstiftare svarar

Ett antal amerikanska lagstiftare har uttryckt besvikelse över det brittiska beslutet, och flera har önskat en genomgång av dess underrättelsesamarbete med Storbritannien.

”Att tillåta Huawei att … bygga Storbritanniens 5G-nätverk idag är som att låta KGB bygga deras telefonnätverk under kalla kriget”, skrev senator Tom Cotton i ett uttalande.

”Kinesiska kommunistpartiet kommer nu att ha en hållhake för att bedriva genomgående spionage mot det brittiska samhället och har ökat sitt ekonomiska och politiska inflytande över Storbritannien.”

Senator Marco Rubio skrev i ett tidigare e-mail till The Epoch Times att det ”förledda” beslutet förbiser den ”avsevärda omkostnaden som krävs för att mildra risken med Huaweis inblandning”.

”Medan kinesiskt understöd sänker prislappen på Huawei i början så är de långsiktiga kostnaderna för säkerhet och allierades tillit höga”, sade Rubio och tillade att USA borde omvärdera det ekonomiska samarbetet, liksom underrättelsearbetet med Storbritannien.

Rubio, Cotton och senator John Cornyn har nyligen skickat en ”genuin vädjan” till Johnson där de uppmanar honom att utesluta Huawei från Storbritanniens 5G-infrastruktur.

Senator Mark Warner, vice ordförande för senatens underrättelsekommitté, sade i ett uttalande att han var ”besviken” över beslutet, och tillade att USA är fortsatt beslutsamma i att arbeta med sina samarbetsländer, som Storbritannien, för att bygga alternativ till Huawei.

Senator Ben Sasse uttryckte sig mer direkt:

”Här är den tragiska sanningen: vår speciella relation är mindre speciell nu när Storbritannien har omfamnat Huaweis övervakningskommunister. Margaret Thatcher skrev aldrig på något med KGB under kalla kriget för att spara några slantar”, sade han i ett uttalande.

Epoch Times reporter Cathy He, The Associated Press, och Reuters bidrog till rapporteringen.

Följ Bowen på Twitter @BowenXiao_

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025