Kinesiska telekomjätten Huawei lovas en bit av kakan när Storbritannien bygger ut 5G-nät i landet. Det beskedet ger premiärminister Boris Johnson som därmed trotsar USA:s och president Donald Trumps påtryckningar om att stänga kineserna ute helt och hållet.
Debatten om Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Storbritannien, liksom i många andra länder, hänger ihop med de påstådda säkerhetsriskerna kring att Kina skulle kunna stjäla värdefull information. Regeringen och premiärminister Boris Johnson säger att högrisk-leverantörer, utan att nämna Huawei, kommer att släppas in i byggandet av mindre känsliga delar av telenätet, och att den andelen ligger runt 35 procent.
En kompromiss
Däremot kommer de att stängas ute från känsliga delar av telekomnätet, exempelvis där kärnkraftverk och försvarsanläggningar ingår, meddelar den brittiska regeringen.
En icke namngiven källa inom Trumpadministrationen säger till Reuters att USA ser med besvikelse på det brittiska beslutet. "Det finns inget säkert sätt som icke tillförlitliga tillverkare kan tillåtas kontrollera någon del av ett 5G-nätverk", framhåller källan.
Bland övriga kommentarer finns de som fördömer beslutet och de som ser det som en väl avvägd kompromiss för att trygga Storbritanniens 5G-utbyggnad.
– Det här beslutet kommer att säkra att Storbritannien får ett väldigt starkt, praktiskt och tekniskt vettigt regelverk för digital säkerhet de kommande åren, säger Ciaran Marin, chef för Storbritanniens center för cybersäkerhet.
"Fruktansvärt beslut"
Det amerikanska representanthusets förre talman, Newt Gingrich, betecknar beslutet som en stor förlust för USA.
– Hur stort måste Huawei bli och hur många länder måste teckna avtal med bolaget innan USA:s regering inser att vi håller på att förlora internet till Kina?
Ingen kritik är dock så hård som den som Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet, levererar.
– Ett fruktansvärt beslut. Det här är dåligt för vår nationella säkerhet, det är en förolämpning mot våra närmaste vänner och ett tecken på att vårt etablissemang är köpt av Kina.
(TT-Reuters)