Nu har polisen gjort de första insatserna mot tiggare i Vellinge kommun i Skåne, skriver Sydsvenskan.
Det var den 17 december som Högsta förvaltningsdomstolen gav klartecken till kommunen att införa det omdebatterade tiggeriförbudet på fem platser i Vellinge. Under julen började polisen att tillämpa det.
– Jag har varit ute och pratat med två tiggare, och avvisat en. Det gick lugnt till väga. Jag spelade upp ett meddelande på rumänska att det var förbjudet att tigga på den platsen, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, till tidningen.
För att polisen ska agera måste kriterierna för passiv pengainsamling uppfyllas. Det innebär att det krävs att en person sitter med en burk framför sig, säger han.
Det första steget är att informera personen om förbudet. Skulle förseelsen upprepas kan tiggaren bli bötfälld. Enligt Sjåstad har det hittills inte gått så långt. Han känner bara till tre personer som tigger i kommunen.
Han tycker att det har varit ganska enkelt att tillämpa förbudet.
– När vi säger till dem att de inte får tigga och de lämnar är saken klar. Gör de inte det, kan vi leda bort dem eller i sista hand omhänderta dem. Men jag tror inte det kommer att hända. Folk flyttar sig, säger han till Sydsvenskan.
Samtidigt säger han att tips från allmänheten har ökat sedan tiggeriförbudet infördes. Men en del personer har missuppfattat det och ringer i stället kommunen.
Flera skånska kommuner, däribland Landskrona, Bromölla och Staffanstorp, säger att man också vill införa tiggeriförbud.
– Vi har sagt att vi följer Vellinges dom, det har vi sagt ända sedan länsstyrelsen upphävde deras beslut. Så vi kommer att följa Vellinges exempel och införa tiggeriförbud, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, till SVT Nyheter Skåne.