Polisen: Nigerianska maffian försöker etablera sig i Uppsala
Den nigerianska maffian, Black Axe, försöker etablera sig i Uppsala. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Det kriminella nätverket Black Axe, också känt som den nigerianska maffian, försöker etablera sig i Uppsala, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Nätverket, som har sin bas i Nigeria, ägnar sig framför allt åt narkotika- och människohandel. Samtidigt använder de sig av svart magi.

”Håller kvinnor gisslan”

– Det handlar framför allt om trafficking, de håller kvinnor gisslan och genom voodoo lurar de dem att de kommer att råka illa ut om de lämnar uppdraget. Men det handlar också om försäljning av kokain och heroin, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef, till tv-kanalen.

Tidigare rapporterade Märsta nu om en man i 20-årsåldern som dömts för grov narkotikasmuggling. Detta efter han vid ankomst till Arlanda svalt nästan ett halvt kilo heroin.

Enligt mannen har Black Axe hotat honom att smuggla in narkotikan. Annars skulle de döda hans mor i hans hemland, Nigeria. Han dömdes till två års fängelse för narkotikasmuggling.

I flera år har det kriminella nätverket varit etablerat i Italien och har sedan varit verksamma i norra Europa. Tidigare har medier rapporterat att Black Axe också har etablerat sig i Göteborg och Stockholm.

I Göteborg åtalas 15 personer varav flera har kopplingar till det kriminella nätverket. Det rör sig om grova narkotikabrott efter att polisen har gjort beslag av sammanlagt 132 kilo heroin och kokain. Det totala värdet på gatan ligger på ungefär 112 miljoner kronor.

”Står redo”

I helgen gjordes beslag av försäljningsdoser av heroin i Uppsala. Det har stärkt polisens misstankar om att den nigerianska maffian har etablerat sin närvaro i staden.

– Vi har byggt en lägesbild på beslag och information vi fått in. Vi ser att de försöker etablera heroin här, med risken att vi får en ny heroinvåg. Det är ingen jätteepidemi just nu, men vi har sett hur heroinet dyker upp på gatorna, säger Jale Poljarevius till Upsala Nya Tidning.

Enligt honom förväntar sig polisen ingen upptrappning av våldet i Uppsala, men man ”står redo för att ta emot det här och arbeta aktivt med problemet”.

I Stockholm har Black Axe etablering i Stockholm skett de senaste fem åren. Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm, säger till Sveriges Radios Ekot det är ”ett av världens mest effektiva brottssyndikat”.

Nätverket lockar migranter från västafrikanska länder till Sverige genom löfte om jobb som inte finns. I stället lockas de in i kriminalitet och förmås agera knarkkurirer och hamna i narkotikahandel eller prostitution.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.