Polisen: ”En person som vi griper om och om och om igen”
Foto: Epoch Times-arkivbild


En fras som polisen ofta får höra vad gäller vissa kriminella är att man ”släpper dem ju bara”. I ett Facebook-inlägg lyfter Polisen på Södermalm i Stockholm fram ett exempel på den problematik man står inför.

I veckan griper polisen två personer som försöker leta igenom fickorna på en överförfriskad man vid en busshållplats. En av de personerna ”är känd under 13 identiteter styrkta med dna runt om i Europa”.

Enligt polisen är han född mellan 1997 och 2002 beroende på vilket identitet han väljer att uppge. Han förekommer i polisens register med en anstiftan till mord, 18 grova stölder, två rån, två grova misshandlar, våld mot tjänsteman och flera andra brott. Totalt rör det sig om 50 brott under de senaste åren.

”Det här är alltså en person som vi griper om och om och om igen.”

Många av poliserna på Södermalm har gripit mannen och man vet om vem han är till namn och utseende. Ändå fortsätter man att stöta på personen ute på gatorna.  

”Vill vi släppa ut honom? Självklart inte. Men verktygen i samhällets låda räcker inte riktigt till. Givetvis fortsätter vi, om och om och om igen, tills vi förhoppningsvis når resultat.”

Enligt författaren till Facebook-inlägget är det inte mycket polisen kan göra, utan felet ligger i stället hos politikerna.

”Så om du är en av de som säger, ’polisen släpper dem ju bara’. Hör av dig till närmaste politiker och ställ fråga ’varför’ dit istället.”