Samtliga mord och mordförsök i Stockholm län från 2011 kartläggs nu av en forskargrupp. Men redan nu slår man fast att polisens arbetsmetoder är ineffektiva när det gäller gängskjutningarna, skriver Mitt i.
Enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren har polisen dålig beredskap när man står inför det dödliga våldet. Man behöver ”ett helt annat tempo och en annan organisation”, menar han.
Bland annat beror detta på att de kriminella begår så många grova brott att man hinner glömma vad det är de har gjort.
Man konstaterar att Sverige sticker ut när det gäller gängskjutningar då liknande kriminalitet inte förekommer i andra europeiska länder.
– Vi är sämst i Europa. Man hittar inte den här typen av våld i andra länder, som Tyskland, säger Appelgren till tidningen.
Tidigare har en forskningsstudie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften ”European journal on criminal policy and research”, visat att det är tio gånger vanligare med dödskjutningar bland unga män i Sverige än i länder som Tyskland. Man drar slutsatsen att det har skett ”en kraftig ökning av våldshandlingar hos män mellan 15 och 29 år under de senaste 20 åren” i Sverige.
Gunnar Appelgren leder en forskargrupp vid polisen i Stockholmsområdet där man går igenom samtliga utredningar av mord och mordförsök i länet från 2011 fram till 2017.
Bakgrunden till kartläggningen är att man vill se vad man har lyckats med och var man brister i utredningarna.
Det rör sig om totalt 250 mord och mordförsök. Man kommer även att undersöka mord och mordförsök som begicks 2018 och de som kommer att begås under första halvan av 2019.
Under 2018 fram till oktober i år har det skett 80 mordförsök och sju mord. Samma period förra året skedde tolv mord och 101 mordförsök.
Forskargruppen kommer att presentera sin slutrapport vid halvårsskiftet 2019.