Pianisten Henrik Kilhamn avslöjar den klassiska musikens hemligheter
Konsertpianisten Henrik Kilhamn framför pianot. Foto: Privat


Vad är egentligen poängen med klassisk musik? Den anses ofta vara antingen tråkig eller för svår att förstå, för elitistisk. Konsertpianisten Henrik Kilhamn är emellertid övertygad om att alla människor skulle kunna uppskatta den klassiska musikens rikedom och kraft. I den nystartade youtubekanalen Sonata Secrets ger han en djup inblick i den klassiska pianomusikens underbara värld. I samarbete med Epoch Times ger han nu en översättning av innehållet till våra svenska läsare.

Klassisk musik har något som vi inte ser i pop- och rockmusik, eller på radion eller på dansgolvet – den handlar om att uttrycka känslor och skeenden med hela spektrat av mänsklig erfarenhet. Därför har den klassiska musiken en långt mer dynamisk gestaltning. Om du följer ett helt musikverk från början till slut, som du hade gjort med en film, kan du bli djupt berörd av upplevelsen. Det uppstår dock problem om du som lyssnare inte vet vilka känslor eller skeenden som uttrycks i musiken.

Den klassiska musiken är som ett eget språk. Delar av den förstår vi intuitivt eftersom vi alla uppskattar musik, men vissa delar kan man faktiskt lära sig förstå bättre så att man kan uppskatta musiken ännu mer. Jag har lärt mig detta under många års utbildning och träning på musikkonservatorier i Sverige och i Storbritannien, men för dem som inte har gjort det tror jag att det finns ett enklare sätt att lära känna den klassiska musiken bättre. Det är därför jag har skapat Sonata Secrets – för att hjälpa dig som lyssnare och musikälskare att öppna den klassiska pianomusikens värld.

Jag kommer att gå igenom stycken, spela och berätta vad som händer i musiken. Allt ifrån vilka känslor som uttrycks till hur musikens olika byggstenar passar ihop, som harmoni och teman, från ett lyssnarperspektiv till en del stilistiska konventioner och kompositörernas personliga liv och omständigheter. Jag gör kortare introduktioner om välkända stycken och kompositörer och jag kommer att göra längre lyssnarguider där jag går igenom hela stycken från början till slut så att du verkligen kan lära känna musiken. Kanske mindre kända stycken av likväl storartad musik från kompositörer som Chopin, Brahms och Rachmaninoff och andra. I videon kan du även följa noterna som jag spelar efter och så finns det grafiska element som tydliggör mina poänger.

Mina videor kommer att ge dig nycklar till den klassiska musikens allra djupaste hemligheter, denna fantastiska skatt! 

Om Henrik Kilhamn:

Göteborgsbaserade Henrik Kilhamn frilansar som konsertpianist och ackompanjatör. Han har både kandidat- och masterexamen från Högskolan för scen och musik i Göteborg där han har studerat för Bernt Wilhelmsson, samt ett års utbytesstudier vid Newcastle University i England. Sedan 2015 har han fortsatt att studera för Mats Jansson vid Örebro musikhögskola på avancerad påbyggnadsnivå. Under 2019 är han med i Brewhouse inkubator i Göteborg.

Inspiration till youtubekanalen Sonata Secrets fick Henrik Kilhamn inte minst från pianisten Hans Pålsson, känd från SVT:s serie I döda mästares sällskap som sändes på 90-talet, och som Henrik tagit masterclasses för. 

Henrik har också en mer dramatisk sida av sitt konstnärsskap. I sitt masterprojekt på musikhögskolan experimenterade han med en mer dramatiserande gestaltning av klassisk musik än traditionellt genom att göra musikvideor till klassiska stycken, vilket bland annat resulterade i en film till Schumanns Dichterliebe.

Henrik har varit pianosolist med orkestrar som Örebro Akademiska orkester och Newcastle sinfonietta och framträtt i Stenhammarsalen i Göteborgs Konserthus, Göteborgsoperan och Örebro konserthus, samt Lagrasse Pianofestival i Frankrike. Som en del av Duo Cellissimo blev han uttagen till final i kammarmusiktävlingen Ung och Lovande 2017. Henrik är idag aktiv inom Pianosällskapet i Väst och flitigt anlitad som ackompanjatör till körer, konserter och elever i Göteborg och Vänersborg. Han har mottagit Kungliga musikaliska akademiens nationella stipendium, John Andersson i Anderslövs prestigefulla stipendium för pianister och Konstnärsnämndens arbetsstipendium.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.