Pfizerchef: Covid-19-vaccinet testades inte för att förhindra smittspridning innan lansering

En läkare håller upp en hållare med Pfizers biontech-vaccin mot covid-19 i Potsdam i Tyskland den 5 januari 2021. Foto: Sean Gallup – Pool/Getty Images


En chef vid läkemedelsföretaget Pfizer medger att covid-19-vaccinet inte testades för att stoppa smittspridning innan man släppte ut det på marknaden.

Under en utfrågning i Europaparlamentet på måndagen ställde den nederländske ledamoten Rob Roos frågan till Pfizerchefen Janine Small om hon och andra tjänstemän från företaget visste huruvida vaccinet mot covid-19 skulle stoppa spridningen av viruset innan det kom ut på marknaden förra året.

– Vad gäller frågan om vi visste om att stoppa immunisering innan det släpptes på marknaden. Nej, vi var helt enkelt tvungna att röra oss i vetenskapens hastighet för att verkligen förstå vad som händer på marknaden, svarar Small.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!