Folkhälsomyndigheten: Unga behöver inte vaccinera sig mot covid-19

Folkhälsomyndigheten anser att unga inte längre behöver vaccinera sig mot covid-19. Foto: Doro T Schenk


Från och med den 1 november upphör rekommendationen för barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Orsaken är att man anser att det finns en mycket låg risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19 hos barn och unga. Enligt myndigheten är det endast barn i särskilda grupper som rekommenderas att vaccinera sig.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!