Petter Stordalen blir ny ägare av Ving
STOCKHOLM 20191030. Foto: Janerik Henriksson/TT


Charterbolaget Ving har fått en ny ägare. Norske hotellmagnaten Petter Stordalen tar över tillsammans med Altor och TDR Capital.

Inför stort jubel bland de anställda på huvudkontoret presenterades den nye ägaren. Det var en stor överraskning som klev ned för trappan – även för de anställda. Bland nya ägarnamn som det spekulerats om på förhand återfanns absolut inte Stordalen.

– Det är ett världsklassbolag, nummer ett i Norge och Sverige, säger Stordalen. Vi har både kompetens och de finansiella musklerna för att Ving-gruppen ska kunna fortsätta att utvecklas.

För TT utvecklar Stordalen varför han nu går in i bolaget:

– För mig har Ving varit symbolen för att resa till solen. När vi såg den här möjligheten fick jag nästan gåshud och vi har jobbat dag som natt. Det har varit förhandlingar ända fram tills nu.

Vings vd Johnny Nilsen håller pressträff angående charterbolaget Ving nya ägare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säkrat upp hotell

På en fråga på pressträffen gällande hotell och avtal säger Stordalen:

– Vi har säkerställt nästan alla hotell. Det återstår några få men vi är säkra på att vi ska kunna nå en överenskommelse även med dem.

Försäljningen blev aktuell efter att Vings ägare Thomas Cook-gruppen för drygt en månad sedan gick i konkurs. Det har därefter spekulerats kring nya ägare och det svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton har bland annat nämnts.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen blir en av de nya ägarna till charterbolaget Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT

Norsk hotellmagnat

Affärsmannen Petter Stordalen är framförallt känd som hotellmagnat och kedjan Nordic Choice Hotels som är Nordens största hotellbolag.

Han köper nu 40 procent av Ving genom sitt bolag Strawberry Group. Riskkapitalbolaget Altor med ägarskap i bland annat sportkedjan XXL och gymkedjan Sats står för lika mycket medan återstående 20 procent köps av TDR Capital. Totalt satsar de nya ägarna sex miljarder.

– Det här känns fantastiskt. Det har varit enormt ansträngande och komplicerat. Sedan konkursen inträffade har vi satts i en väldigt komplicerad situation och vi har jobbat dag som natt, Magnus Wikner, koncernchef för Ving.

TT: Vad betyder det nu för de anställda?

– De här ägarna går in och säkrar att bolaget kan leva vidare. De säkrar jobben för de drygt 2 000 anställda och skjuter till nytt kapital. De skapar trygghet och långsiktighet.

(Helena Wande/TT)
(Tobias Österberg/TT)

Fakta

Ving-affären

(TT)

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget medan TDR Capital står för resterande 20 procent.

Verksamheten flyttas över till en ny koncern. Detta betyder enligt Ving att några av de svenska bolagen först sätts i konkurs, därefter tas över av den nybildade koncernen.

Köpet inkluderar all pågående verksamhet och påverkar därmed inte nuvarande bokningar eller kommande resor.

Källa: Ving