Pensionsfusk för miljoner
En specialenheter inom Pensionsmyndigheten stoppar varje år fusk för tiotals miljoner kronor. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Varje år stoppar en specialstyrka på Pensionsmyndigheten pensionsfusk för miljontals kronor, visar en undersökning som SVT gjort.

I många fall handlar det om personer som inte längre är bosatta i Sverige, eller någon som får pension från två länder eller anhöriga som fortsätter ta ut döda släktingars pensioner och bostadstillägg.

Stoppat 21 miljoner kronor i år

I de flesta fallen rör det sig om några hundratusentals kronor men i ett specifikt fall har en man fått ut närmare 1,5 miljoner på felaktiga grunder.

– Hittills i år har vi krävt tillbaka 25 miljoner kronor och samtidigt stoppat felaktiga utbetalningar till ett uppskattat värde av 21 miljoner kronor, säger Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till tv-kanalen.

Till och med september i år har myndigheten gjort drygt 30 polisanmälningar. I ett fall handlade om en person som bott utomlands sedan åtminstone 2010 och samtidigt hyrt ut sin lägenhet. På så sätt hade personen fått 950 000 i garantipension och 520 000 i bostadstillägg.

I ett annat hade utbetalningarna av en kvinnas garantipension och bostadstillägg fortsatt trots att hon avlidit redan 2017.

”Varje enskilt ärende är allvarligt”

I ett annat fall har en man fått garantipension och bostadstillägg i Sverige sedan 2012 och samtidigt fått pension från ett annat land. Pensionsmyndighetens utredning visade att mannen är bosatt utanför Sverige och därför krävs han nu på 520 000 kronor.

– Tröskeln för att göra en polisanmälan är väldigt lågt satt, i synnerhet när det handlar om betydande belopp. Varje enskilt ärende är allvarligt eftersom det hotar förtroendet för hela vårt välfärdssystem, säger Magnus Rodin, till SVT.

Han menar att det inte går att bygga helt vattentäta system och att den stora majoriteten är noga med att göra rätt. Och han tror inte att vi vill leva i ett samhälle där alla som har någon förmån blir så detaljerat kontrollerade att det är omöjligt att fuska.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.