Peking avskedar partichefer i nordöstra Kina medan virusutbrottet sprider sig
En polis i skyddskläder står vakt utanför Jilins tågstation den 13 maj 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Sex partichefer och hälsochefer i nordöstra Kina har nyligen fått sparken. En Kina-expert säger att skälet är att Peking inte tror att dessa kan hindra det växande KKP-virusutbrottet. Samtidigt berättar invånare om underrapportering av smittade och omfattande åtgärder för att hindra smittan. 

En andra smittovåg av KKP-viruset bröt nyligen ut i Shulan, ett område i staden Jilin i nordöstra Kina. Medan regimen har rapporterat om enstaka fall av konstaterat smittade har invånare berättat för kinesiskspråkiga Epoch Times att situationen är allvarligare än vad myndigheterna framställer det.

Sedan den 12 maj har alla nya smittofall som rapporterats av Kinas nationella hälsokommission kopplats till utbrottet i ett område i staden Jilin. Under helgen har kommissionen meddelat att man fått fem nya smittade i Jilin.

Den 17 maj rapporterade kommissionen att en äldre person i staden Jilin hade diagnostiserats med covid-19, men utan att räknas in i statistiken eftersom personen dog innan testresultatet rapporterades. Enligt myndigheter dog patienten av hjärt- kärlproblem.

Avskedade

Den 16 maj blev Li Pengfei avsatt från sin position som partichef i Shulan. Istället tillförordnades Zhang Jinghui, vice borgmästare i Jilin.

”Det här nya förfarandet följer inte det som är brukligt”, säger Li Linyi, USA-baserad Kina-analytiker.

Han säger att partiet istället brukar befordra en person i lägre position att ersätta den som har blivit avskedad. Men i det här fallet valde man inte Shulans borgmästare som stod närmast i tur.

”Det visar att KKP:s högre ledare inte litar på att partichefer i Shulan kan kontrollera utbrottet”, säger Li.

Efter det här fallet har flera hälsochefer, liksom partichefen för Shulans polisdistrikt fått lämna sina ämbeten.

Just innan det officiella meddelandet om avskedandena kom beordrade staden Jilin att alla privatdrivna kliniker skulle stängas. Alla som behöver besöka en läkare måste registrera sig på ett statligt sjukhus.

"Vi är rädda eftersom viruset sprids så snabbt"

Invånare i Jilin har berättat för kinesiskspråkiga Epoch Times om situationen där de bor. Bland annat vittnar flera om att människor som diagnosticerats som asymptomatiska bärare av KKP-viruset inte räknas in i myndigheternas statistik.

Peng, som bor i Jilin, berättade om situationen bland invånarna:

”Människor handlar som galna; mat och mediciner … Priserna har gått upp dramatiskt.”

Han säger att en del grönsaker kostar mellan tre och fem gånger mer än innan utbrottet. Priset på vetemjöl har ökat med över tio procent under den gångna veckan.

Polisstationen i Shulan stängde nyligen på grund av att flera poliser hade diagnosticerats med covid-19. En kvinna som är gift med en polis på den stängda polisstationen berättar att de smittade har milda symptom.

”Men vi är rädda eftersom viruset sprids så snabbt.”

Enligt Li, en man i grannprovinsen Shenyang, har ett helt militärsjukhus fått stänga på grund av att flera hade blivit smittade.

”Hela sjukhuset är stängt. Varken människor eller fordon får komma in eller ut från sjukhuset. De [lokala myndigheter] sade att en person där inne var smittad, men man vet inte hur den verkliga situationen ser ut. Man vet inte hur många människor som redan har dött av viruset”, säger han.

Invånare berättar också om hur myndigheter har satt höga priser för de som har beordrats att sitta i självkarantän på hotell i Shenyang, som har gjorts om till karantäncentra. Priset för 14 dagar är mellan 6 860 och 8 286 yuan per dag (motsvarar 10 285-12 423 SEK).

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.