Påtryckningar, hot och listiga lögner för att häva Sveriges förbud mot Huawei
Huaweis logotype syns vid en mässa i Barcelona i Spanien den 26 februari 2019. Foto: David Ramos/Getty Images


Påtryckningarna fortsätter för att upphäva förbudet mot Huawei i det svenska 5G-nätet, samt i övrigt utvidga företagets närvaro i Sverige. Det var knappast oväntat att Huawei genast efter bannlysningen ordnade ett möte med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i syfte att ändra beslutet.

Även om det inte är känt vad som sades i detalj just under detta möte, så hemlighåller inte Kinas ambassadör Gui Congyou en av de hävstänger Kina avser använda sig av. I en intervju med TT lät Gui under helgen veta att Ericssons verksamhet i Kina “otvivelaktigt” kommer påverkas negativt om svartlistningen av Huawei kvarstår.

Sverige, säger Gui, kan inte räkna med att allvarligt skada kinesiska företags intressen och tro att det inte ska leda till konsekvenser.

Tillsammans med piskan kommer moroten. Telekom Idag publicerade till helgen en intervju med Huaweis chefsstrateg Zhao Zongyang, som på ett särskilt manipulativt och listigt vis lyfter fram flera aspekter för att skapa oro och tvivel kring förbudet. Andemeningen är att Sverige har mycket att tjäna på att reparera skadan och börja samarbeta med Huawei gällande 5G.

Bland annat säger Zhao att det enligt en rapport från Oxford Economics skulle kosta Sverige “upp till 35 miljarder kronor” att utesluta Huawei från 5G-nätet. Han pratar här om samma rapport som jag förra veckan skrev närmare om på InBeijing, en rapport som Huawei dessutom själva beställt.

Enligt uträkningarna är 35 miljarder kostnaden i det absolut dyraste scenariot. Mer trovärdigt är att kostnaden blir kring 3,3 miljarder kronor, vilket var den lägsta kostnadsberäkningen i rapporten.

Den generösa marginalen på 3,3 till 35 miljarder kronor nämner Zhao givetvis inte; som av en händelse nämner han heller inte att det är Huawei som har beställt rapporten i fråga.

Men inte nog med det. Zhao hänvisar vidare även till en rapport från advokatbyrån Avance som menar att det skulle kosta Sverige den runda summan 100 miljarder kronor att inte låta Huawei bygga 5G. Pengar som “konsumenter eller skattebetalare” kommer få stå för.

Jag har själv aldrig hört talas om denna rapport, eller en advokatbyrå vid namn Avance som har särskild toppkompetens vad gäller 5G eller annan framtida teknisk infrastruktur.

Slutligen påstår Zhao Zongyang, helt utan källa, att förbudet kommer orsaka mellan tre och fem års fördröjning innan det finns ett så kallat fullt utbyggt 5G-nät på den svenska marknaden.

Vips så har ett fullständigt rationellt beslut förändrats till något som kommer att sakta ner den tekniska utvecklingen i Sverige med fem år, kosta skattebetalarna hundratals miljarder kronor och svenska företag stora affärsmöjligheter på den kinesiska marknaden.

Nu hoppas och tror jag att få svenskar går på denna charad. Det gäller att lyfta blicken från kampanjen som kinesiska myndigheter och Huawei just nu bedriver i svenska medier och andra sammanhang för att få oss att tveka.

Som jag skrev förra veckan, så har liknande hot utfärdats mot andra länder som bannlyst Huawei från sina 5G-nät. Det finns dock ännu inte ett enda konkret exempel på när Kina verkställt sina hot och straffat ett land ekonomiskt för detta.

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.