2020 var ett utmanande år för landets 290 kommuner. De drabbades i olika grad av varsel, uteblivna turister och skyhög ungdomsarbetslöshet.
I den årliga rapporten Sveriges nya geografi kartlägger konsultföretaget Sweco utvecklingen i landets kommuner. Temat för årets publikation är inte helt oväntat pandemins påverkan på tillväxten.
2020 varslades 123 471 personer om uppsägning och flest var varslen i besöksnäringskommuner och i kommuner där många arbetar inom industrin. Besöksnäringen är en av de branscher som drabbats hårdast och tappet är särskilt stort i storstäderna, gränskommunerna och kända besöksdestinationer.
I Strömstad och Sunne är handeln starkt beroende av köpstarka norrmän och andra orter som drabbats hårt är Arjeplog och Arvidsjaur där biltestindustrin står för en stor andel av gästnätterna. Även Sigtuna hamnar högt upp på listan på grund av sitt beroende av Arlanda flygplats.
Ingångsjobb för unga
Inom hotell- och restaurangbranschen har hälften av företagen förlorat mer än 75 procent av sin omsättning.
– Det är en stor utmaning för många kommuner eftersom turism gynnar sysselsättningen och bidrar till att upprätthålla kommersiell service året runt i de mer glest befolkade delarna av Sverige, säger Sebastian Christner, samhällsanalytiker på Sweco.
Hotell- och restaurangnäringen erbjuder dessutom viktiga ingångsjobb för många unga. Ungdomsarbetslösheten ligger nu på 27 procent, vilket är samma nivå som under finanskrisen 2008.
Hemester ingen kompensation
Inte ens hemestertrenden kompenserade för stängda turistattraktioner och uteblivna utländska gästnätter.
– "Hemester" var på mångas läppar i somras och det spreds en bild av att många platser hade kommit ut som vinnare i krisen för att de lyckats locka till sig svenska gäster. Det vi visar i rapporten är att det är en lite överoptimistisk bild ut kommunal synvinkel. Det är bara 15 av 290 kommuner som hade fler gästnätter sommaren 2020 jämfört med sommaren innan, säger Sebastian Christner.
Ser ljust på läget
Trots att läget ser dystert ut på många håll i landet tycker Sebastian Christner att det finns anledning att vara optimistisk.
– De branscher som har drabbats värst är sådana som tidigare har kunnat återhämta sig ganska snabbt, kommunerna har generellt sett fungerar bra, och Sverige har vid tidigare kriser som finanskrisen på åttiotalet och nittiotalskrisen visat en god förmåga att återhämta sig och gå stärkt ur det hela.
(Kristina Erkenborn/TT)
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.